„Белла фигура” за три дами в Армията
Теория на привидностите и дефицит на екзистенциална драма

Иван Дончев
Елена Райнова, Гергана Плетньова и Стефка Янорова в „Белла фигура”.
.
„Пигмалион” отново на сцена за юбилея на Йорданка Кузманова

НТ “Иван Вазов”
Достолепната актриса в друг жив театрален хит с дълга сценична биография - „Аз плащам”.
Валентин Ганев и 3 млади актриси ще участват в творческата й вечер „Обичам” на 3 ноември в Народния

Политика

Хитовата постановка „Пигмалион”, която се игра почти 20 години с огромен успех в Народния театър, ще се възроди отново за юбилея на легендарната актриса Йорданка Кузманова. Едно от емблематичните лица от първата ни сцена ще отбележи 80-годишнината си със специален спектакъл - подарък за всичките й колеги, приятели и почитатели.

Творческата вечер, посветена на неостаряващата прима Йорданка Кузманова, е на 3 ноември от 19.00 часа на Голяма сцена. Една от изненадите в нея ще бъде именно откъсът от едно от любимите й представления на Леон Даниел - „Пигмалион” от Бърнард Шоу, когото юбилярката определя като един от предпочитаните си автори. Заедно с нея на сцената ще бъде друга звезда на Народния театър - Валентин Ганев.

„Обичам да дарявам наслада чрез магията на словото! Обичам Яворов и Мина! Обичам Бърнард Шоу, обичам Леон Даниел! Обичам космичните ни народни песни! Обичам очите на приятелите! Обичам младите си колеги!". В тези думи на Йорданка Кузманова е скрита есенцията на спектакъла, с който тя ще предаде символично щафетата на три млади актриси - Радина Боршош, Мартина Георгиева и Мария Тепавичарова.

Сред другите изненади, които Йорданка Кузманова е подготвила, са стихове на Яворов и текстове на български народни песни в нейно изпълнение. Като фонова музика ще звучат интерпретации върху Моцарт, Вивалди и Бах, изпълнени на египетски, ирландски и мексикански инструменти.

Йорданка Кузманова прави първите си стъпки като актриса в 1-ви клас с ролята на Червената шапчица. Завършва ВИТИЗ при проф. Желчо Мандаджиев. Дебютира на професионална сцена в Драматичния театър във Варна като Боряна от едноименната пиеса на Йовков. Следват много роли на варненска сцена и моноспектакълът „Яворов-Мина”. След представянето му в София тя е поканена в Народния театър, където дебютира в ролята на Нина Заречная в пиесата „Чайка” на Чехов. В периода 1966-1984 г. е в трупата на Младежкия театър, след което пак се влива в екипа на Народния.

Към 200 са ролите на Йорданка Кузманова в театъра, над 100 са участията й в Телевизионния театър и ролите в киното. През годините специализира при Жан-Луи Баро във Франция, среща се с кинорежисьора Сергей Параджанов и именитите театрали Анатолий Ефрос и Георгий Товстоногов. И от всеки се е опитала да „открадне” нещо, което може да е от полза в работата й на актриса. Професията я среща и с Юрий Гагарин, който й дава автограф с посланието: „На бъдещата космическа стюардеса от първия космонавт!”.

Преди години Йорданка Кузманова издаде книгата „Реалността, в която...” със свои стихове, посветени на театъра.
.
Театърът и музиката в карикатури от 30 държави

Муса Гюмус, Турция
Политика

Изложба на карикатури с тема „Театър и музика” бе открита на 1 ноември в галерия „България” в Софийската филхармония на ул. „Бенковски” 1. Атрактивната експозиция, която ще може да се види до 20 ноември, съдържа избрани карикатури от фонда на Международния карикатурен конкурс Humour a Gallarate, Италия. Със 130 работи в София ще бъдат представени 116 автори от 29 държави. Humour a Gallarate в момента е най-престижният ежегоден конкурс в този жанр в Италия, който вече има 23 издания, провеждани в 50-хилядния град Галарате, близо до Милано.
.
.
.