Балканите
Ципрас маха Исус от конституцията
Гръцкият премиер иска религиозен неутралитет, опозицията се противопоставя

ekirikas.com
Атинският архиепископ Йеронимос пристига в гръцкия парламент за клетвата на кабинета на Ципрас (вляво).
.
Самоубийството на Слободан Праляк остава мистерия

Бившият хърватски генерал Слободан Праляк се нагълта с цианкалий в съдебната зала на Международния трибунал в Хага преди година.Снимки: Zimbio
Разследването удари на камък, не се разкри как се е сдобил с отрова в килията

Политика

Холандски прокурори не успяха да разбулят загадката около това как бившият хърватски генерал Слободан Праляк е вкарал в съдебната зала на Международния трибунал в Хага шишенце с отрова, с която се самоуби секунди след произнасянето на присъдата, предаде Асошиейтед прес.

Слободан Праляк отне живота си на 29 ноември миналата година, след като чу апелативният съдия да потвърждава 20-годишната му присъда за военни престъпления по време на босненската война (1992-1995). Праляк заяви, че е невинен и отпи от малко шишенце, съдържащо цианкалий. Той припадна в съдебната зала и почина в холандска болница два часа по-късно.

Драматичната сцена, при която 72-годишният бивш командир на босненските хърватски военни сили вдига треперещи ръце към устата си и отпива от някаква течност, бе излъчена на живо на страницата в интернет на съда.

Прокуратурата на Хага съобщи днес в писмено изявление, че разследването не е успяло да установи “по какъв начин и в кой момент г-н Праляк се е сдобил с цианкалия, който е използвал”.

Полицията и прокурорите са проучвали записи от камерите за наблюдение в съда, разпитвали са свидетели и са претърсили килията на Праляк. Обвинителите са стигнали до заключението, че няма извършено престъпление при самоубийството на бившия хърватски генерал.

Слободан Праляк прекара години зад решетките в центъра за задържане на Хагския трибунал, докато продължаваше съдебният процес срещу него. В килията му е било намерено прощално писмо, написано на ръка, в което той споделя, че отдавна е взел решение да сложи край на живота си, ако бъде признат за виновен.

Разследващите органи в Хага посочиха, че цианкалият може да бъде съхраняван във вид на сух прах и съвсем малко количество от него води до фатални последици. В този контекст не е странно, че внасянето или съхраняването на веществото не е било забелязано, посочиха прокурорите.

Вътрешно разследване на трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия установи, че персоналът в центъра за задържане и в централата на съда е спазил всички разпоредби.
.
Накратко
Вдовицата на Енвер Ходжа се жалва от “фашистко” правителствено решение


 
Вдовицата на бившия албански комунистически диктатор Енвер Ходжа определи като “фашистко” решение на правителството за събаряне на жилищния блок, в който тя живее, с цел строеж на път, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на информация във в.“Дита”. Вестникът цитира 97-годишната Неджмие Ходжа, която посочва, че на жителите на сградата е наредено да я освободят в рамките на няколко дни. Неджмие Ходжа е определила това нареждане като “типичен фашистки акт”.

Правителството планира да събори 317 сгради, за да отвори място за разширяване на околовръстния път на Тирана. Местните жители временно блокираха пътя в неделя в знак на протест. Енвер Ходжа управлява Албания с желязна ръка от 1944 до смъртта си през 1985 г., пет години преди краха на комунистическия режим в страната. Вдовицата на Енвер Ходжа и други негови роднини бяха преместени да живеят в предградия на Тирана.

Почина бившият румънски комендант Александру Вишинеску


 
Почина бившият комендант на един от най-жестоките комунистически затвори в Румъния Александру Вишинеску, предаде информационният сайт Зиаре. Вишинеску, 93 г., се е споминал в болницата на затвора Рахова, където изтърпяваше присъда от 20 години затвор по обвинения в престъпления срещу човечеството. Той страдаше от редица хронични заболявания. Александру Вишинеску е ръководел затвора Ръмнику Сърат в периода 1956-1963 г. През февруари 2016 г. той бе осъден на 20 години затвор по обвинения в престъпления срещу човечеството във връзка със смъртта на 12 затворници. Затворът в Ръмнику Сърат е бил един от най-жестоките по време на комунизма, където интелектуалци, политици и военни, неудобни за комунистическия режим, са били изтезавани, а понякога и убивани.

Забраниха на четирима сръбски интеректуалци да влизат в Черна гора

Черногорските власти забраниха влизането в Черна гора на четирима сръбски интелектуалци - на писателя Матия Бечкович, историците Чедомир Антич и Александър Ракович и политика и юрист Деян Мирович, съобщиха черногорските и сръбските медии. На граничната полиция на всички пунктове е предаден списък на лицата, които по никакъв начин не бива да влизат в Черна гора, защото застрашават националната й сигурност. Като основна причина за забраната се посочват техни предишни изявления, които по оценка на черногорските служби за сигурност представляват опасност за сигурността на страната. Черногорското правителство заяви в съобщение, цитирано от Танюг, че с това решение се защитава стабилността и сигурността на Черна гора от недобронамерени лица. Реагирайки на решението, президентът на Сърбия Александър Вучич направи оценката, че Черна гора е въвела не вербално престъпление, а престъпление на мисленето, което е немислимо и недопустимо в Европа в 21-ви век. Той каза, че Сърбия не е била официално информирана за това решение и обяви, че Белград ще реагира.

6 милиона евро се изпариха от Тесла банк  


 
От “Тесла банк”, основана, за да помага на завръщащите се в Хърватия сърби, са изчезнали шест милиона евро, съобщи сръбският вестник "Курир". Средствата в банката са от фондовете за развитие на Сърбия и Войводина. Банката бе основана през 2011 г. по инициатива на лидера на хърватските сърби Милорад Пуповац (на снимката). По това време президент на Сърбия бе Борис Тадич, а начело на областта Войводина бе Боян Пайтич, и двамата от Демократическата партия. Планирано бе финансовата институция да оказва помощ на завръщащите се сърби, да кредитира малките предприятия, но нито един от проектите не бе реализиран. Пуповац, който години наред бе начело на Надзорния съвет на банката, получи няколко наказателни иска.

В началото на годината банката бе обявена във фалит, а един от акционерите от Хърватия Маринко Задро постави въпроса не отидоха ли парите от Тесла банка в Демократическата партия, пише вестникът. Загубите на Тесла банка за шест години достигнаха шест милиона евро, посочва “Курир”.
.
.
.