Регистрират по 160 нови фирми на ден
България става инкубатор за стартъпи в Европа

Автор МИ
Всяка година в България се създават средно по 40 хил. нови предприятия, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.
.
Стартираща компания с иновация в киното
Български стартъп въвежда иновация производството на т. нар. зелени екрани в киноиндустрията. Процесът се нарича chroma key и намира употреба както в киното, така и в различните телевизионни предавания за направата на специални ефекти.

Чрез тях могат да се създават пейзажи или да се планират образи. Сегашните екрани са пълни с минуси и крият много рискове. На първо място боята, която се използва за тях, оказва неблагоприятно влияние на околната среда. На второ място поддръжката на екрана е трудна и почти всичко може да одраска или нарани материята.

За да се избегне или поне намали вредното действие, актьорите и снимачният екип използват специални обувки и дрехи. От друга страна, обаче това затруднява ползването му. Родна стартираща компания предлага решение на тези проблеми. „Това, което ние въведохме като иновация, е да използваме материали, които ще помогнат дори мотори, скейтбордове или ролери да се вкарват на зеления екран”, коментира Филип Теодосиев от българската компания. Стартъпът е създаден само преди няколко месеца и вече е получил одобрение за кредит. В момента обаче пред новосъздадената компания стои проблемът за мястото за производството им, тъй като крайната цел е да използват минимални средства.
.
.
.