Технологии
Българин замени китайците с 20 робота
Росен Дянков проби на японския пазар за автоматизация

Ню Йорк Таймс
Росен Дянков иска да разшири бизнеса си в САЩ.
.
Създал програма за 3D изображения още в гимназията
Дянков е роден в България през 1983 г. Когато бил 10-годишен, той се преселил в САЩ с родителите си. Росен се запалил по компютърните науки и изкуствения интелект още в гимназията. Едва 15-годишен той написал програма за показване на движещи се 3D изображения. По-късно Дянков придобил докторска степен по роботика от престижния американски университет „Карнеги Мелън”. Преди да създаде „Муджин”, той работил в калифорнийски стартъп и в лабораторията по роботика на Токийския университет.
.
Интересни места в мрежата. Курсове за програмисти
Логическо мислене и аналитичност


 
https://mindhub.bg/

MindHub e първият иновативен клуб по програмиране за деца на възраст между 6 и 11 години. Курсовете помагат на децата да развиват своето логическо и аналитично мислене, изучавайки фундаменти в програмирането. Работи се по авторска учебна програма, изцяло проектно-ориентирана, която позволява на децата да започнат обучението си при тук на 6 години и да завършат с изучаване на програмен език при навършване на 10-тата си година. Методите и инструментите са иновативни и разработени специално за обучение на деца по програмиране, отново съобразени с възрастта на децата, и представени по интересен начин в програмата.

Какво искат работодателите


 
www.softwareacademy.bg/

Като начало, за да се ориентирате къде сте и какво искате да постигнете, можете да стартирате с безплатното онлайн обучение, за което се изисква единствено регистрация. В края на курса ще разберете какво очакват от вас работодателите, ако решите да се реализирате като програмист. Разбира се, има и по-сложни учебни програми с присъствена или дистанционна форма на обучение.

Практически опит и познания


 
https://softuni.bg/startlearningprogramming

Проектът “Софтуерен университет” на СофтУни е основан с идеята за иновативен и модерен образователен център, който създава истински професионалисти в света на програмирането. Ценното, което всъщност е изискване и за цялата софтуерна индустрия, е придобиването на реални практически умения. “Ние правим хората, които обучаваме, истински професионалисти в софтуерната индустрия и им съдействаме за техния кариерен старт”, посочват от СофтУни.

Изграждане на бъдещи лидери


 
https://www.telerikacademy.com/school

Училищна Телерик Академия е национална образователна програма на Фондация „Телерик Академия”, която подготвя учениците от 1 до 12 клас за дигиталното бъдеще. Над 8500 ученици са се обучавали присъствено в Академията от създаването - през 2010 г. “Като предоставяме безплатно обучение по програмиране и дигитални науки, изграждаме у учениците ключови умения и познания, които да ги превърнат в дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани”, посочват от Телерик Академия.
.
.
.