Балканите
Масова стачка парализира Гърция
Протестиращите настояват за минимална заплата от 751 евро

.
Арести за контрабанда със злато
Петдесет и девет души са арестувани до момента в рамките на голяма полицейска операция в района на Атина, насочена срещу престъпни групи, занимаващи се с контрабанда на злато в чужбина, съобщава “Катимерини”. Сред задържаните лица е и собственикът на голяма верига от заложни къщи. При операцията са конфискувани големи количества злато и сребро, оръжия, големи парични суми и бижутерски продукти.  Разследването е започнало преди доста време и се е фокусирало върху контрабанда с участието на заложни къщи и бижутери. За повод се смята по-старо разследване на престъпна група от роми, която е извършвала обири в жилища и е продавала плячката на доверени заложни къщи. Тогава бяха задържани и обвинени и лица от шоу бизнеса. При настоящата операция са арестувани лица, свързани с контрабанда на големи количества в чужбина, най-вероятно в Германия и Италия.
.
Сръбската династия Караджорджевич ще получи обезщетение вместо Бели двор

Alo.rs
Горан Ракич заяви, че косовските сърби ще се борят за правата си само с мирни и ненасилствени протести.
Сръбската династия Караджорджевич, която от четири години настоява да й бъде реституиран комплексът Бели двор, ще бъде обезщетена за имота, съобщава белградският вестник “Вечерне новости”.

Съдът анулира решението, с което се отхвърля искането на Караджорджевич за реституиране или обезщетение и Агенцията за реституция отново ще решава каква финансова компенсация да получи кралското семейство. Максималното обезщетение по закон може да достигне половин милион евро и за Бели двор, и за останалото имущество на наследниците на крал Александър, пише вестникът.

Това означава, че държавата окончателно остава собственик на Бели двор и бъдещото му предназначение ще бъде определено със специален закон.

Председателят на най-голямата партия на косовските сърби - Сръбската листа Горан Ракич с група представители на косовските сърби имаше назначена среща в четвъртък в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич, за да договорят по-нататъшните стъпки в отговор на кризата, предизвикана от решението на Прищина да въведе мерки в ущърб на човешките и икономическите права на сръбската общност, на новите заплахи и провокации, отправени към сърбите.

Ракич заяви, че косовските сърби ще се борят само с мирни и ненасилствени протести против мерките и нарушаването на човешките им права от Прищина. Той обаче добави, че сърбите няма да се крият, ако някой ги нападне.

Кметовете на четирите сръбски общини в северно Косово подадоха оставки поради нарушаването на човешките и икономическите права на сърбите след въвеждането на 100-процентните мита. Те прекратиха комуникацията с Прищина и заявиха, че мярката остава в сила докато не бъдат отменени митата.

Сръбският президент призова косовските сърби да не предприемат по-нататъшни стъпки за напускане на прищинските институции.

В много училища в Сърбия на 29 ноември нямаше първи учебен час в сутрешната и селдобедната смяна поради предупредителна стачка, организирана от четирите представителни синдиката в сферата на образованието. Учителите и работещите в сферата на образованието искат увеличение на заплатите с 14,6 на сто, с колкото изостават след останалите в обществения сектор. На 11 декември синдикатите ще организират протест пред сградата на сръбското правителство и на този ден часовете в училищата ще бъдат съкратени на 30 минути.
.
Хагският трибунал отказа на Шешел правото на апелативен процес
Международният остатъчен механизъм за наказателни трибунали, създаден, за да довърши делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, отказа на лидера на сръбските радикали Воислав Шешел правото на апелативен процес, предаде ТАСС.

Решението бе разпространено от пресслужбата на институцията. В документа се посочва, че всеки осъден има право на апелативен процес, но в искането му "дори не са направени опити да се покаже, че в произнесеното по-рано решение има някакви грешки". "При тези обстоятелства аргументите на Шешел трябва да бъдат отклонени и искането за прераглеждане да бъде отхвърлено", се подчертава в решението.

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел поиска през август от Международния остатъчен механизъм да му даде право да оспори обвинителната си присъда, обявена от апелативната камара през април тази година. В искането, подписано от Шешел, решението на апелативната камара, предвиждащо 10 години затвор, които Шешел изтърпя, намирайки се в следствения арест в Хага, противоречи на международната юридическа практика и устава на Международния остатъчен механизъм.
.
.
.