Екран
Захари Бахаров се забърква с холандската мафия
Актьорът застава пред камерата за Baptiste заедно с френската звезда Чеки Карио и британеца Том Холандър

Захари Бахаров отново получава възможност за международна актьорска изява.
.
Океан от мъдрост, събран в една капка

Мъдрецът Ваклуш Толев.
Документален филм за живота и идеите на духовния учител Ваклуш Толев показват в Дома на киното

Политика

Документалният филм “Пътят на Мъдростта” (2004 г.) е дебют на режисьора Николай Василев. Той е направил необичаен портрет на харизматичната личност на Ваклуш Толев, познат като автор на трилогията “История и теория на религиите”, “Седемте лъча на Еволюцията” и списание “Нур”. Искаше се доста кураж за такъв дебют, признава преди 12 години младият режисьор. “Оказах се пред океан от мъдрост, който трябваше да събера в една капка от половин час. И тя трябваше да носи характера, духа на океана. Ваклуш Толев не говори с обикновени думи - той говори с идеи, неговите изречения са афоризми.”

“Пътят на Мъдростта” не е филм за обикновен човек с обикновена история, който представя ежедневието и биографията като факти. Разказът не просто отразява живота на героя, а навлиза в дълбочината на неговото прозрение и формулира заедно с него нови концепции и преценки за самия живот. В този смисъл филмът не е традиционно документален - той е по-скоро е сказание.

“Има една реалност, по-реална от реалността, и това е реалността на Духа”, така започва разказът за Планината на Духа, за Пътника и Пътя. Една приказка, в която “няма страдание, а има развитие; няма зло, има нееволюирало добро; а човекът е един бог в развитие”. Мъдрецът ни води по върховете на древността - Перперикон, Орфеевите скали, Бяла черква… Като в нова мистерия към един нов връх. За да открием, че не е достатъчно човек само да се качи на върха - трябва да се върне, за да донесе.

Филмът е с успешно начало - на премиерата си получи награда за дебют от фондация “Култура Аними”. Участва в програмата на телевизионния фестивал “Златната ракла”, 9-тия Международен София филм фест, Фестивалът за неигрално кино “Златният Ритон”, селектиран е за Наградата на Европа в Берлин 2005 г., документалния фестивал в Ихлава, Чехия, прожектиран е на Дните на българската култура в Париж 2005 г., открива VI-тата Международна панорама на независимото кино в Солун.

“Пътят на Мъдростта” можете да гледате в Дома на Киното на 1 декември от 16 ч. Входът е свободен.
.
Актьорът Том Влашиха: Аз съм начело на Гестапо

Том Влашиха е перфектен в ролята на криминален инспектор Форстър.
 „Подводницата” потапя зрителите във Втората световна война по Epic Drama

Преслава Рангелова

Представете си, че участвате във Втората световна война. Затворени сте в подводница с още 40 души, няма къде да избягате, а и да имаше - в това време проявата на страх се наказва с пет куршума в главата. Гледайки дългоочакваната продукция на Bavaria Fiction, Sky Deutschland и Sonar Entertainment - „Подводницата”, ще се почуствате все едно наистина сте във военен режим.

Сериалът, снимките на който възлизат на скромните 32 милиона долара, дебютира на 26 ноември по Epic Drama. Той ще се излъчва всеки понеделник от 22 ч., в по два поредни епизода. Историята за избор и оцеляване се разгръща в осем части, а снимките обхващат Мюнхен, Ла Рошел, Прага и Малта.

Продукцията започва там, където едноименният филм на Волфганг Петерсен от 1981 г. свършва. В актуалната подводница виждаме нов екипаж, емоционалните терзания на героите на сушата и по вода, както и живота в безумната реалност на Втората световна война. Сериалът улавя всеки детайл - от чупене на бутилки от бира във военния плавателен съд за освещаване, до суеверията, че девственик носи лош късмет на борда.

„Подводницата” се отличава и със звезден каст - Вики Крипс („Невидима нишка”), Лизи Каплан („Майстори на секса”), Винсънт Картайзър („Момчетата от Медисън авеню”) и други. Костюмът на криминален инспектор пък пасва идеално на актьора Том Влашиха, който спечели симпатиите на редовия зрител като жреца на Многоликия бог в кървавата сага „Игра на тронове”.

За своя герой - криминален инспектор Форстър, Том Влашиха споделя: „Историята се развива на два фронта - на суша и в подводницата. Моят герой е на суша. Той е начело на Гестапо и вярва в нацистката идеология. В същото време обаче той е и франкофил. Обича всичко във Франция - храната, жените, виното”.

За да се потопи в ролята, не му трябвало нищо специално. „Но помолих моите баба и дядо да ми разкажат спомените си от войната, защото това време е оставило отпечатък във всяко едно семейство в Германия”, казва той.
.
.
.