Образование
Артисти влизат „В час по интелектуална собственост”
Музикални продуценти и Министерство на културата си партнират в кампания за нова култура на потребление на творческите продукти

На среща с директорите на избраните училища и експерти по авторско право в МК председателят на УС на БАМП Станислава Армутлиева и изпълнителният директор на БАМП Ина Килева са представили концепцията за образователния проект.
.
Държавата дава на общините 7,9 млн. лв. за транспорт на ученици

 
1,5 млн. лв. се отпускат за допълнително обучение на деца от основната образователна степен, които се затрудняват с българския и математиката

Ще бъдат отпуснати 7,9 млн. лв.  на общините за 2018 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици, реши кабинетът на заседанието си в сряда.

"Средствата за превоз са неотложен разход за образователната системата, за да се изпълни една от основните мерки за осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички деца и ученици", се посочва в мотивите към решението. Сума в размер на 7 400 000 лв. ще бъде осигурена от централния бюджет, а останалите - 591 315 лв. – от бюджета на Министерството на образованието и науката.

С 1,5 млн. лв. ще бъдат финансирани дейности по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“, одобрена през 2018 г. С тях ще се осигури финансиране на интернет свързаност за всички училища на бюджетна издръжка. Средства ще се разходват и за техническо обезпечаване на учебния процес в 149 институции от системата чрез внедряване на модерни технологии в процеса на обучение с цел подпомагане на училищата в дейностите по обновяване на компютърна техника и/или внедряване на образователни иновации, свързани с учебния процес. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 г. се осигуряват от бюджета на МОН.

1,5 млн. лв. ще бъдат дадени и за провеждане на допълнително обучение на учениците от основната образователна степен, които срещат трудности при овладяване на учебния материал по български език и по математика. В тях са включени и средства за администриране на дейностите, свързани с обучението им.
.
Накратко
Прожектират стогодишни традиции в Хасково

Кратък документален филм ще илюстрира как се е празнувало посрещането на новата година в региона на Хасково преди 100 години. Лентата “Празнуване на Нова година” ще бъде прожектирана на ученици от 4 до 14 декември в Регионалния исторически музей в Хасково. В лекционната зала на институцията ще бъде показана и късометражката “Календарите”. В нея се разказва за възникването на календарите, за тяхното предназначение и място в живота на хората. Зрителите ще видят най-старите календари, които са изработени в Хасково, а така също и най-миниатюрните, съхранявани в местния музей. Автори на двата документални филма с обща продължителност 23 минути са д-р Красимира Узунова, главен уредник “Нова история” в РИМ-Хасково и журналистът Димитър Димитров. Оператор е Янко Найденов. Прожекциите за ученици в два сеанса през деня ще са безплатни, но е необходимо да бъде направена предварителна заявка, уточняват от музея.

В Разград обсъждат рисковото поведение

Младежи от Разград са се обучавали как да разбират причините за рисковото поведение, съобщиха от общинската администрация. Тридневният обучителен семинар “Превенция на рисково поведение” е организиран от община Разград, Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център. С 20-те ученици от превантивните клубове на осем професионални и профилирани гимназии в града са работили психолозите Милена Петрова и Павел Павлов. Доброволците били запознати с видовете зависимости, причините, последствията и начините на лечение. Те преминали също обучение за разпознаването и управлението на емоциите, както и уменията за слушане и разбиране.

Беседи в Кърджали за вредата от пушенето с наргиле

Три беседи с ученици за опасностите, които крие пушенето с наргиле, проведоха специалисти от Регионалната здравна инспекция в Кърджали, съобщиха от инспекцията. По време на беседите пред учениците от 9 клас и 10 клас при ПГ “Руска Пеева” в Джебел и ПГ по икономика в Кърджали, е посочено, че в последно време пушенето с наргиле се проявява като модна тенденция, както и че опасността от него все още е недостатъчно позната. Според специалиститие е заблуда, че преминаването на тютюневия дим през водата го прави по-малко вредно от цигарите. Обяснението им е, че пушекът съдържа по-малко никотин, но пушачът на наргиле поема повече дим, в който канцерогенните катрани са не по-малко. Инициативата на Регионалната здравна инспекция е във връзка с кампанията за Международния ден за борба с тютюнопушеното и раковите заболявания.

Кампания “С предпазен колан на задната седалка” в Шумен

Над 2200 ученици от втори до четвърти клас е обхванала кампанията “С предпазен колан на задната седалка” в Шумен. Това бе съобщено на пресконференция с участието на кмета на града Любомир Христов, представители на общинската администрация, на ОД на МВР и на партньори на инициативата, сред които фирми и медии. Доброволци от фирми и учреждения са се срещали с деца и са им представяли информация по забавен, интересен и запомнящ се начин за това как безопасно да пътуват в автомобилите. Учениците от начална степен са попълвали и анкети. Резултатите от тях сочат, че много от родителите не са слагали повдигаща седалка на децата, част от тях не използвали предпазен колан и им позволявали да пътуват на предната седалка. През април пред зала “Арена Шумен” ще е заключителното събитие на кампанията за тази учебна година.

Ранно професионално ориентиране по проект

Шестокласници от ОУ “Яне Сандански”, заедно с кмета Иван Тотев и зам.-кмета Стефан Стоянов, посетиха пловдивска компания за охранителни системи по проект за ранно професионално ориентиране. Проектът е по инициатива на създадения преди година в Пловдив Образователно-индустриален борд, в който участват много от големите компании от региона, общината и МОН, а целта е популяризиране на специалностите сред учениците и техните родители. По този проект, тази година около 200 деца от прогимназиален етап на обучение (5,6, и 7 клас) от пет пловдивски училища минават лекционни и практични занимания във фирми в региона, каза ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. Той добави, че проектът приключва следващия месец с обобщен доклад за нагласите на децата и на родителитe.
.
.
.