Книгите
Човешка репродукция
Фактите, които принадлежат на утрешното поколение, все още са в ръцете на днешното

Людмила Филипова прави дисекция на проблемите от настоящето и бъдещето на човечеството.
.
Калейдоскоп от магически стъкълца

Пирандело рисува пъстра мозайка от късчета човешко битие, трагични, комични и трагикомични, парадоксални, гротескни, понякога абсурдни, които раняват или просветляват, обръщат съдби или убиват.
Калейдоскоп от магически огледалца, които отразяват живота в неговата цялост и пораждат тъга, удивление, съчувствие – това представлява сборникът „Новели за една година”. Той съдържа 14 истории, подписани от бележития италиански творец Луиджи Пирандело.

„Новели за една година” (издателство „Колибри”) събужда необятна палитра от чувства и подтиква към размисъл за многоликата човешка участ. Поднесени от перото на един писател хуманист, тези истории преплитат социални мотиви, патриотични пориви, разочарование от крушението на идеалите на италианското Ризорджименто, строги провинциални нрави и предразсъдъци, интимни преживявания. Героите са несретници, самотници, чудаци, гарибалдийци, ветерани от битките за обединение на Италия, люде честни и безчестни, решителни и слабоволни, простодушни и притворни. С проникновен психологизъм Пирандело рисува пъстра мозайка от късове човешко битие, трагични, комични и трагикомични, парадоксални, гротескни, понякога абсурдни, които раняват или просветляват, обръщат съдби или убиват.

Луиджи Пирандело (1867-1936) е световноизвестен италиански драматург, белетрист и поет, един от големите творци на XX век. Роден е в безмилостно обжарената от слънцето Сицилия, положила траен отпечатък върху светогледа и душевността му. Новатор в театъра, художник на „разкъсаните нишки” и отчуждението, портретист на кризата в съзнанието на модерния човек и верен на максимата „Аз не живея моя живот, аз го пиша”, Пирандело оставя респектиращо книжовно наследство, което обхваща стотици кратки разкази, няколко романа и около 40 пиеси.  През 1934 г. му връчват Нобелова награда за литература за смелото и брилянтно обновление, което налага в драмата.
.
В света на боговете

„Този сборник е пример за органична смесица от силни характери и отличен хумор”, гласи рецензията на Пъблишърс Уикли.
Любителите на фентъзито ще бъдат очаровани от сборника „Пенрик/Магьосникът от Шалион” на Лоис Макмастър Бюджолд (издателство „Бард”). Шестте новели от света на боговете са съответно: „Демонът на Пенрик”, „Пенрик и шаманът”, „Лисицата на Пенрик”, „Мисията на Пенрик”, „Последният танц на Мира”, „Затворничката на Лимнос”.

На път към годежа си младият лорд Пенрик попада на необичайна гледка – възрастна жена е паднала от коня си и лежи на земята в безпомощно състояние. Притекъл се на помощ, Пенрик открива, че дамата е свещена от храма, заклета на Копелето, един от петимата богове в неговия свят. С последния си дъх свещената прехвърля в Пен демона си и всички тайнствени сили, които вървят в комплект с него. От този миг животът на Пенрик се променя необратимо - младежът поема по пътя на магьосничеството с всички съпровождащи това рискове. Път, който ще го срещне с интересни хора (не на последно място със собствения му демон на хаоса с все дузината му предишни ездачки), неразрешими загадки, далечни страни, опасни мисии, политически интриги, а накрая – и с любовта.
.
Сънчо – крадецът на очи

Книга, която ще изкуши сетивата ви и ще провокира най-дълбоките ви страхове.
Този сборник не е препоръчителен за тъмната част на денонощието. 16 неизвестни мрачни и зловещи разкази-шедьоври на най-знаменитите чуждестранни класици оживяват в премиерния сборник. Историите в „Пясъчния човек. Разкази на ужаса” имат за цел да провокират вашето съзнание и да ви потопят в света на най-страшните, най-мрачните и най-тайнствените същества, обясняват от издателство „Милениум”.

Едноименният разказ „Пясъчния човек” на германския писател Е.Т.А. Хофман дава заглавието на книгата. В разказа главният герой е Сънчо, който не е добрият стар приятел на децата от любимите им приказки, а страшен и зловещ крадец на очи.

Историите в тази книга изследват дебрите отвъд пределите на човешкия разум и разказват както за пришълците в нашия живот, така и за онези тъмни сили, стаени в душата ни, които понякога си пробиват път навън и ни променят до неузнаваемост. Истински или въображаеми, безплътни или осезаеми – всички те оставят своите знаци по земния ни път и само чистата съвест няма защо да се бои от тях, когато удари полунощ. Сюжетите на разказите ни потапят в неподозирания свят на страшното, неприемливото, злокобното и примамливото.

В сборника с разкази са поместени страховитите истории на най-известните чуждестранни класици, които редом с класическите си творби неизменно са се изкушавали да опишат своята представа за зловещото и ужасното в живота. В изключителното издание ще откриете разказите на следните автори:  Е. Т. А. Хофман, Евгений Баратински, Вилхелм Хауф, Едгар Алън По, Джоузеф Шеридан Ле Фаню, Марк Твен, Хенри Джеймс, Брам Стокър, Лафкадио Хърн, Монтагю Роудс Джеймс, Хърбърт Джордж Уелс, Алексанър Грин, Хенри Кейн и Стивън Кинг. Сред куриозите в сборника „Пясъчния човек. Разкази на ужаса” е и откритието, че даже остроумният комедиограф Оскар Уайлд е писал разказ за ужаса.
.
.
.