Клаус Йоханис и Ливиу Драгня - дуелът на “президентите”
Всичко ще стане ясно през декември 2019-а

АвторЕПА/БГНЕС
Ливиу Драгня и Клаус Йоханис (на снимката долу) се готвят за решителна политическа битка, в която само единият от двамата ще оцелее.
.
Удължават мандата на началника на Генералния щаб
Президентът на Румъния Клаус Йоханис съобщи след заседание на Върховния съвет за национална отбрана, че е подписал указ за удължаване на мандата на генерал Николае Чука като началник на Генералния щаб, предаде агенция Аджерпрес. Държавният глава посочи, че предложението на министъра на отбраната Габриел Леш не е било одобрено, тъй като не отговаря на законовите изисквания.

Йоханис заяви, че мандатът на генерал Чука приключва на 31 декември, а управляващата Социалдемократическа партия (СДП) на практика не е представила валидно предложение за негов приемник. По думите на Йоханис Румъния се е озовала още веднъж в “неприятна ситуация, която показва, че СДП не е в състояние да управлява важните проблеми на страната”.

“Румъния не може да остане без шеф на отбраната. Тази ситуация, създадена от липсата на компетентност от страна на СДП, трябва да бъде разрешена. След заседанието на Върховния съвет за национална отбрана я разреших. Взех решение, подписах и изпратих за обнародване указ, с който се удължава мандатът на генерал Чука”, заяви Клаус Йоханис на пресконференция в двореца Котрочени. Той отбеляза, че генерал Николае Чука е “признат и компетентен войник”.

Премиерът Виорика Дънчила заяви, че указът на държавния глава за удължаване мандата на генерал Николае Чука не отговаря на законовите изисквания и създава предпоставки за юридически конфликт от конституционно естество, съобщава Аджерпрес.
.
.
.