Двоен ръст на БГ патентите, но сме на дъното в Европа
Вписваме зад граница открития в механиката, водородната технология и медицината

src.sk.ca
За последните 11 месеца в България са издадени 168 патента за изобретения, което е почти три пъти повече в сравнение с 2017 г., когато са едва 67.
.
Най-известните български открития
1.  Компютърът на Джон Атанасов

И до днес все още се спори кой е сложил началото на днешната компютърна ера. Една от най-популярните теории е свързата с компютъра на Джон Атанасов. През март 1939 г., след като получава 650 долара от университета в Айова, за да осъществи идеята си,  жон Атонасов създава АВС (от англ. Atanasoff-Berry Computer).

След дълъг спор за патенти, ьмериканецът с български произход е признат за баща на съвременния компютър.

2. Откритията на Йорданов

Той е откривателят на въздушната възглавница. Асен Йорданов е български пилот, който е участвал в Първата световна война. През 1921 г. се установява в САЩ, където става летец изпитател. Изобретява въздушната възглавница, както и първият транспортен самолет и телефонния секретар.

3. Противозачатъчните хапчета

Жените се предпазват от бременност благодарение на откритието на Карл Джераси. Евреинът с български корени прави своето откритие през 1951 г., заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц.

4. Електронният часовник

Първият прототип на електронен часовник се нарича „Пулсар” и е създаден от българския инженер Петър Петров. Гвардеецът на цар Борис III е един от най-продуктивните изобретатели на нашия век. Той участва в много проекти на НАСА, а първият електронен часовник и до днес е изложен в Смитсоновия институт.

5. Автоматичната скоростна кутия

Това изобретение днес използваг всички големи автомобелни компании.Тя е откритие на Румен Антонов, който я създава в Париж, където живее и работи. Той изобретява още петстепенната, а впоследствие и шестстепенната скоростна кутия.
.
42 300 заявления регистрирани в САЩ
В световен мащаб най-голям е броят на заявленията, изпратени от САЩ – за 2016 г. те са били 39 998, а на следващата година са стигнали 42 300, което е ръст от 5,8%. След Щатите в световната класация се нарежда Германия, чиито заявления са се увеличили от 21 012 до 25 190. На трето място е Япония с ръст от 3.5% и общо 21 712 заявления за миналата година.

За 2017-а от страните членки на ЕС на първо място е Германия, следвана от Франция (10 559) и Холандия (7043). България се нарежда на 25-о място с едва 32 изпратени заявления за 2017-а, а за 2016-а – 20.

В топ 25 на кандидатстващите за патенти стоят икономическите гиганти Китай, Южна Корея и САЩ, които предлагат смартфони и оборудване за тях, сочи статистика на организацията. И макар тези корпорации да вземат челните места в класацията, 47% от заявките идват от Европа и едва 4-5% от Азия.

През миналата година броят на големите корпорации, които кандидатстват, се е увеличил от 66% през 2016 г. на 69%. От друга страна това се е отразило на броя на малките и средните предприятия, който е спаднал от 28% на 24%. По отношение на публичните проучвания и на изследванията, провеждани в университетите, пък почти не се наблюдава разлика – 6% за 2016-а и 7% за миналата година.
.
.
.