Книгите
Тайни и шедьоври надничат от Галерия на шепота
Прототипи на героите са реално съществували личности, сред които са художничката Хелън Драйдън и Джаки Кенеди Онасис

Хелън Драйдън е била най-високоплатената жена художник в началото на 30-те, а след това мистериозно изчезва.
.
Писателката Фиона Дейвис:

Фиона Дейвис се утвърди като изследовател на историите на забележителните сгради в Голямата ябълка и откриването на тайните, скрити в тях.
- Откъде дойде идеята за тази книга?

- Идеята действието в романа да се развива в Гранд Сентръл Терминал, дойде от мой читател. На една от срещите ми с читатели жена от публиката предложи да използвам именно тази емблематична сграда в Ню Йорк като отправна точка за следващата ми книга. Дамата каза, че може да ми осигури частен тур в тази архитектурна забележителност. Като самопровъзгласила се за вманиачен исторически изследовател на Ню Йорк, не успях да устоя и няколко седмици по-късно се появих в кабинета на началника на гарата и нахлупих фуражката му. Заедно с група студенти по архитектура двамата поехме на спиращо дъха пътешествие по коридори, минаващи през огромните арки на прозорците до подземните тайни пътеки, които водят към хотел „Уолдорф Астория“.

- Кое от книгата са историческите факти и кое е художествената измислица?

- Двама от героите в „Галерия на шепота“ са вдъхновени от художници, които са били част от Школата за изящни изкуства в Гранд Сентръл. Аршил Горки е бил абстрактен експресионист, който е водил дълъг и изключително трагичен живот, докато илюстраторът Хелън Драйдън е била най-високоплатената жена художник в началото на 30-те, след това мистериозно изчезва. Двамата бяха перфектни като отправна точка, за да опозная ролята на жените художници по това време и да уловя непрекъснато променящия се свят на изкуството и на големия град, намиращи се между на ерата на джаза и пропастта на Голямата депресия.

Втората времева линия в книгата се развива през 1974 г., когато съществуването на Гранд Сентръл Терминал е било застрашено. Предприемачите са стигнали до съда, за да премахнат от гарата статута на забележителност и в последствие да издигнат небостъргач на нейно място. Подкрепата за запазването на сградата от разрушаване била незначителна, тъй като градът се е намирал на прага на банкрут, а величието на гарата избледнявало все повече. Борбата за опазването на сградата се води от Джаки Кенеди Онасис, която веднъж или два пъти се появява за кратко в романа. Нейните действия вдъхновяват историята на Вирджиния Клей. Героинята ми произхожда от заможно семейство, но в момента се намира в труден период и е принудена да работи в информационната будка на гарата.

* Източник: Fionadavis.net
.
Игра на нерви

Ужасяващи и изненадващи обрати, многопластови герои, заплетени злокобни семейни тайни, забулени от коварни изненади, солидна доза мистика и едно страховито проклятие.
Смразяващ психотрилър със заплетена мистерия - „Прокълнатата картина” от Нийл Олсън (издателство „Милениум”) не е четиво за лека нощ. Ако все пак се изкушите да разлистите книгата привечер, пригответе се да си понесете последствията, защото ще прекарате цялата нощ в будно състояние.

Интригуващата книга разказва за семейство Морс, което от поколения наред притежава страшно наследство – картина, известна като петнадесетата от поредицата „Черни картини” на известния испански художник Франсиско Гоя. Шедьовърът на Гоя е прокълнат и има силата да променя хората, но заедно с това довежда до лудост и носи смърт на всеки, който го погледне или притежава.

Един ден картината, която предвещава само смърт, мистериозно изчезва и животът на членовете от фамилия Морс коренно се променя, всеки от тях поема по свой път далеч от родния дом и злокобното проклятие. Каква е причината за мистериозното изчезване на картината – демон или човек?

Десет години по-късно строгият и деспотичен доайен на фамилията призовава всички у дома. Наследниците са завръщат, ала в огромното имение откриват само изстиналия труп на дядото, замръзнал в порив към мястото, където някога е висяла окачената прокълната картина. Какво се е случило и естествена ли е кончината на дядото? Какво гласи оставеното от него завещание и какви са условията, при които децата и внуците му ще получат своя дял от това, което им принадлежи по наследство?

Паралелно с разследването на скорошната смърт се възстановява и разследването на кражбата на мистериозната картина от преди десетилетие. В заплетения лабиринт от недомлъвки и загадки всеки от фамилия Морс се оказва заподозрян и обладан от лудостта и ужаса на взаимното недоверие...

Интригуващата история ще ви въвлече в игра на нерви, където пред очите ви ще се разкрият опасни семейни тайни и една неразгадана до този момент мистерия, в която проклятието е лудост, но лудостта е благословия.
.
Нов живот от руините

„Разтърсваща итория за три поколения силни, смели и любящи хора, които изплащат дълговете си, за да постигнат целите си” – Ню Йорк Таймс.
Когато американските войски окупират Германия, Джейкъб и Еманюел са спасени от ужасната съдба на мнозина в лагерите. Те стигат до Ню Йорк, където започват нов живот, а приятелството им прераства в любов и брак.

С много талант, късмет и упоритост Джейкъб постига успех в диамантения бизнес, инвестира в недвижими имоти и доказва, че Америка наистина е страната на възможностите.

Синът му Макс, възпитаник на Харвард, избира идеалната съпруга, за да създаде идеалното семейство, вдига пищна сватба и води разточителен живот. Но след провала на брака му Макс е изпълнен с гняв и страх. За пръв път в живота си той трябва да се бори и да се научи да върви по стъпките на баща си, като следва собствените си идеали и дава пример на децата си.

„Пепел от диаманти” на Даниел Стийл (ИК „Бард”) е едно невероятно пътешествие от пепелищата на следвоенна Европа до Ню Йорк, богатството, успеха и лукса.
.
.
.