Докладът на прокуратурата разкри:
Банкерът беглец разграбил КТБ със 144 присвоявания
Защитата на Цветан Василев се държи като удавник за сламка, каза зам.-главният прокурор

Цветан Василев
.
БГ Мадоф протака делото, иска разпит по интернет
17-те подсъдими си правят оглушки за обвинението

Цветан Василев продължава нагло да се подиграва с българското правосъдие от скривалището си в Белград. След като сътвореният от защитата на БГ Мадоф фарс с безкрайното четене на обвинителния акт по КТБ най-накрая приключи, мустакатият аферист прави отчаян опит да шиканира процеса с искане да дава обяснения по обвинението, но от чужбина.

Желанието му - освен че изобщо не е реално и е на ужким, е и много подигравателно спрямо българското правосъдие. От Сърбия Василев настоява спецсъдът в София да осъществи връзка с него чрез безплатните приложения WhatsApp или Skype – практика, каквато никоя институция в света не допуска. И това нещо официално в съдебната зала го предлага един от адвокатите му - Константин Симеонов (още за него – виж на стр. 4).

Изразеното желание идва да покаже още веднъж, че вместо да се изправи пред правосъдието и да понесе лична отговорност за срутването на най-голямата финансова пирамида в наши дни, Василев и обслужващата го кохорта наемници опитват всевъзможни врътки, за да провалят хода на процеса.

В сряда прокуратурата реагира светкавично и парира поредния опит на БГ Мадоф да забавя хода на делото, както и да се включва от укритието си в Белград по негово желание и усмотрение. Факт е, че мустакатият аферист през последния месец много обича да говори по скайпа, използвайки трибуната под наем при Любица Кулезич. Журналистката, която е първа братовчедка на олигарха Николай Банев, е една от любимите дръжки за микрофони, пред която подсъдимият банкер редовно се жалва.

Сега обаче има наглостта да пожелае подобна поява директно чрез задгранично участие в съдебната зала, което е абсурдно и недопустимо. Наблюдаващият прокурор Даниела Начева подчерта, че държавното обвинение има желание да чуе Цветан Василев, но той трябва да се яви лично в съдебната зала. „Считаме, че искането на защитата е неоснователно, тъй като производството се гледа в отсъствието на Василев. Процедурата е задочна. В момента в Сърбия тече екстрадиционно производство. Подсъдимият Василев, ако е решил, че иска да участва лично в процеса, е имал тази възможност. Той има права, но тези права се упражняват при определена процедура и трябва да се съобразят с фазата и етапа, на който се развива производството. Няма как един подсъдим като Василев да упражнява правата си избирателно“, коментира прокурор Начева. Тя допълни, че няма официална информация на какъв етап е производството по екстрадиция към момента. Съдия Виржиния Петрова обяви, че спецсъдът ще отправи запитване към правосъдните министерства на България и Сърбия за възможностите за видеоконферентна връзка. При старта на делото останалите 17 подсъдими за разграбването на КТБ като част от престъпна група, водена от Василев, един след друг се изредиха да дават обяснения. Всички обаче бяха доста кратки и като един твърдяха, че са били обикновени служители на заплата и са си вършели задълженията, не знаели за кражбите в банката, нито за наличието на престъпна група.
.
.
.