Скандали
Съдят Ценко Чоков и за документна измама
Обвиняват го за деяния като кмет през 2012 и 2013 г.

Ценко Чоков на път към поредното дело срещу него. В момента бившият кмет доказва пред съда, че страда от 15 болести.
.
БСП поиска промяна в състава на ЦИК

Бойко Кичуков
БСП създава ситуация на несигурност, за да може да оправдае загубата си на изборите, заяви шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов.
От ГЕРБ отговориха, че социалистите търсят алиби за загубата на изборите

Политика

От БСП внесоха в парламента искането си за смяна на състава на ЦИК и дадоха срок от два дни правната комисия в НС да проведе заседание и да изработи процедурните правила, по които това да стане. Ултиматумът, очаквано, не бе изпълнен.

Социалистите искат НС да избере нови членове до 21 февруари и да стартира процедура по подмяната им. Според зам.-шефа на парламентарната група на червените Крум Зарков мандатът на сегашната ЦИК изтича на 21 март. По закона обаче новата ЦИК трябва да бъде избрана поне месец по-рано. По думите му е неприемливо управляващите да откажат да сменят състава на изборната комисия и изборите за евродепутати да се проведат от старата комисия.

Депутатите от БСП дават два дни срок на правната комисия да разработи процедурните правила, по които да се извърши законния избор за нов състав на ЦИК. След като се изисква от българските граждани да спазват закона, нямаме право тук в НС да не се спазват, призова Зарков. Той иска да знае кой ще гарантира дали и другите мандатни длъжности ще бъдат сменяни така, както постановява законът.

Промяната на състава на ЦИК няма да доведе до промяна в изборните резултати. Всички обвинения, че ГЕРБ търси начин за служебна победа, са некоректни. Това каза по bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод спора между управляващите и опозицията за ЦИК. От ГЕРБ допълниха още, че от БСП търсят провокация и искат да саботират изборите.

 “Тази ЦИК вече е с приключил мандат. Те се ослушват и не искат да отварят тази процедура, не искат изобщо тази тема да се разглежда. Ето защо ние поемаме инициативата, защото искаме да се спазва законът и правовият ред”, подчерта лидерът на социалистите Корнелия Нинова. “

Ако искаме честни избори, би следвало да делeгираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори досега, впрочем и такива, които ние не сме печелили”, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той коментира и мнението на левицата, че управляващите готвели “саботаж” на изборите.

„Саботаж е създаването на обстановка на несигурност, така че да могат да оправдаят предстоящите си загуби на изборите”, коментира Кирилов.

Той припомни, че вече 3-4 години в ЦИК мнозинство да има опозицията. Тази година обаче предстоели два избора, а проблемът бил, че при нов ЦИК няма да има опита, натрупан от сегашния състав. “Представяме си каква ще е сигуацията, ако в края на март изберем нов състав. Предстои и дебат по този въпрос, нека видим БСП какви предложения ще направят”., каза Кирилов.

“Проблемът е, че няма машини”, поясни той за споровете около машинното гласуване и добави: “По-тежка е процедурата около отчитането на резултатите. Изисква се по-високо ниво на електронизация. В ситуацията на политически сблъсъци въвеждането на този вот означава да бъдем безотговорни”.

По думите на Десислава Атанасова съставът на ЦИК е номиниран от БСП, нейният председател – също.

Рецидив е БСП преди всеки вид избори да твърди, че ще има изборни манипулации. Дали това може да се тълкува като вече предизвестен неуспех за левицата и търсене на някой друг виновник, попита Атанасова.

Атанасова е категорична, че левицата “търси алиби за загуба”. “Явно след изборите на г-жа Нинова ще ? се наложи да обяснява защо са загубили за пореден път. Това е удобното алиби – ГЕРБ промениха правилата”, коментира депутатът от ГЕРБ.

От БСП са отказали да изпратят представител на дискусията в студиото на bTV. Мотивите от страна на пресцентъра са били, че в една дискусия не могат да се чуят техните аргументи.
.
Пореден скандал скара „Обединените патриоти”
Тихомира Михайлова

Пореден скандал се зароди сред коалиционните партньори в “Обединените патриоти”, в лицето на лидера на НФСБ Валери Симеонов и лидера на “Атака” Волен Сидеров. Основният въпрос се оказа кой на кого дължи политическата си кариера.

Причината този път е интервю Симеонов от преди седмица, в които заяви, че партийният вестник на Сидеров – “Атака”, е “парцал”. В отговор в последния си брой вестникът излезе със заглавие на първа страница: “Валери, този “парцал” те изстреля от Бургас в парламента”, а авторите на статията авторите се подписват под псевдонима “Пасквилчици”.

Според Валентин Касабов от НФСБ обаче твърдението, че Валери Симеонов дължи политическата си кариера на Волен Сидеров е абсурдно. “Да се твърди, че Валери Симеонов дължи политическата си кариера на “Атака” е все едно кравата да суче от телето”, коментира случая той. Касабов припомни 2004 година, когато Волен Сидеров дошъл на работа в телевизия “СКАТ”, тогава собственост на Симеонов и именно с неговата подкрепа развил партия “Атака”. “Могат ли да направят партия без знанието на собственка, без парите на собственика, без помощта на телевизия СКАТ?”, запита Касабов и добави: “Парите бяха на Валери Симеонов и СКАТ. Така че “Атака” е отрочето на СКАТ и Валери Симеонов”.

“Няма да коментирам тази малотиражка”, каза пък по адрес на вестник “Атака” самият Валери Симеонов малко по-късно в кулоарите на НС.

Николай Александров от “Атака” пък настоя, че не това е начинът на говорене и настоя, че Валери Симеонов преди всичко трябва да излезе и да каже какви принципи защитава. По думите му има идеи и програма, които трябва да се изпълняват, вместо да се търсят конфронтации."Вместо да коментират и обиждат, да си отворят стратегическия документ и всеки да се припознае къде може да действа. Всяка партия си гледа собствения гьол и да прави каквото има възможност”, настоя Александров.
.
.
.