Световна икономика
Тежкият и скъп развод с въглищата
ЕС полага сериозни усилия да направи енергетиката си екологично чиста

wpengine.netdna-ssl.com
Производствената цена на електричеството от възобновяеми източници продължава да намалява.
.
Новата слънчева стратегия на Саудитска Арабия

arabnews.com
Мащабите на саудитските инвестиции в соларни паркове са огромни.
Политика

Лидерът на Организацията на страните износителки на петрол Саудитска Арабия, която е и най-големият износител на петрол в света и третият по големина производител на течно изкопаемо гориво, се ангажира напоследък с различни проекти, включително и с дългосрочни инвестиции в природния газ както на своя територия, така и в чужбина.

Кралството също така се опитва да се представи като една модерна арабска държава, но след смъртта на саудитския опозиционен журналист Джамал Кашоги от октомври 2018 г., образът на Саудитска Арабия като регионален иноватор беше сериозно опетнен, пише Тим Дайс от Oilprice.

Рияд обеща да се превърне през следващите няколко години в глобален лидер в производството на електроенергия чрез слънчеви централи, като се закани да инвестира 350 млрд. долара в инфраструктурни проекти.

През изминалата година Кралството обяви, че планира до 2023 г. да може да генерира 10% от своята електроенергия чрез соларни и вятърни централи. През март 2018 г. престолонаследникът принц Мохамед бин Салман заяви, че е постигнал споразумение с японския конгломерат SoftBank Group Corp. на стойност 200 млрд. долара, предвиждащ изграждането на достатъчно соларен капацитет, който ще надмине трикратно националното производство на електроенергия на арабската страна. Саудитска Арабия планира да изгради 11 фотоволтаични централи с комбиниран капацитет от 2,225 хил. мегавата през тази година. Целта на Рияд е до 2023 г. тези мощности да нараснат до 20 гигавата, а през 2030 г. страната да разполага с 40 гигавата мощности от слънчева енергия.

Този мащабен проект включва централата Alfaisalia, чийто планиран капацитет е 600 мегавата, докато Бюрото за развитие на възобновяемата енергия на Саудитска Арабия възнамерява да открие още четири проекта с инсталирана мощност от по 300 мегавата. Макар че всичко това изглежда обещаващо на хартия, плановете за соларна мощ може никога да не се реализират. Към днешната дата почти по нито един проект не е започнало строителство, а основен проблем е цената на петрола. Когато цените на този ресурс започнаха да се покачват, усилията на Рияд, насочени към възобновяемата енергия, видимо изгубиха своя устрем. Ако прогнозите за увеличение на петролните цени до 2023 г. се окажат верни, това ще ограничи стимулите на Саудитска Арабия да се откажат от своята зависимост от приходите от продажбите на петрол и ще блокира пътя им към развитие на слънчевата и вятърната енергия, смята Дайс.
.
.
.