Науката
БГ зоолог рисува древни зверове в Чикаго
Велизар Симеоновски е завършил у нас, но работи за музея „Фийлд”

Велизар Симеоновски с черепи на мъжки и женски леопарди.
.
Нашенецът показва животните в действие

Тиранозавърът Сю е главната атракция в чикагския музей.
Роденият във врачанското село Борован българин е може би най-добре подготвеният човек за подобна задача. Още от съвсем малък той започнал да рисува животни, като предпочитал лъвовете. По-късно Велизар завършил художествено училище, а след това и зоология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Сега той живее и работи в Чикаго, където често украсява залите на музея „Фийлд”. Велизар се е специализирал в художествената реконструкция на измрели видове и праисторически пейзажи. За да запази научната акуратност в практиката си на илюстратор, той се опитва да работи с особени екземпляри и да избягва генерализацията, доколкото е възможно. Велизар обаче се стреми, когато рисува животни, да ги направи да изглеждат живи. Той се опитва да ги покаже в действие, за да може зрителят да се потопи в атмосферата на събитието.
.
Тиранозавърът Сю съжителствал с акула

Представителите на вида Galagadon nordquistae били от 0,3 до 0,6 м, със зъби с необичайна форма колкото песъчинка.
Учени, изследващи двата тона скали, сред които бяха намерени костите на най-големия известен тиранозавър, наречен Сю, откриха зъби от малка акула, съобщи Ройтерс.

Това не означава, че Сю е загинала преди 67 милиона години, преследвана от акула. Тя е паднала в река, гъмжаща от акули, макар и малки.

Скелетът на Сю е най-пълният и най-добре запазеният, намиран досега от вида Тиранозавър рекс. Той е изложен в музея “Фийлд” в Чикаго, където се съхраняват и скалите. В тях сега специалисти от университета на Северна Каролина намериха фосили от други видове, включително и от акулата Galagadon nordquistae.

Видът Galagadon nordquistae е свързан с днешните килимени акули, които обитават Индийския и Тихия океан. На дължина представителите му са били от 0,3 до 0,6 м. Зъбите им са били колкото песъчинка - 1 мм, но формата им е била необичайна - с три неравни върха и широка основа. Някои от тях приличат на космическия кораб в играта “Галага”. Затова и акулите са наречени така.
.
.
.