Балканите
Роумингът със Западните Балкани по-евтин от юли
Новото регионално споразумение ще се подпише през април

Гръцкият държавен министър Никос Папас с министъра на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски в компанията на врокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.
.
Скопие търси приемлив кандидат за президент

republika.mk
На този етап Георги Филипов е фаворит за номинация.
 Бившият посланик Георги Филипов е с едни гърди пред конкуренцията

Партийната обява на СДСМ за кандидатиране за президент на Северна Македония завърши, като официално бе съобщено само за кандидатурата на бившия посланик Георги Филипов, съобщават местните медии. Управляващата партия не съобщи други имена в опит да намери кандидат, приемлив за гражданите от всички етнически общности и социални слоеве, личност, която ще отразява идеята „едно общество за всички".

За да намери и съгласува такъв консенсусен кандидат, лидерът на СДСМ Зоран Заев проведе отделни разговори с лидерите на три партии на албанците - с Али Ахмети от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), с Мендух Тачи на Демократичната партия на албанците, и с Африм Гаши от новосъздадената от скопското крило на Беса партия Алтернатива.

Предстоят срещи с лидерите на Алианса за албанците Зиядин Села и с Билал Касами на Беса. Заев и Ахмети потвърдиха, че няма да се кандидатират за поста държавен глава.

Според Мендух Тачи би било добре да се номинира кандидат от правителството, което според него ще означава и продължаване на политиката на нормализиране на ситуацията в страната, тъй като предстоят важни задачи - начало на присъединителни преговори с ЕС и ратифициране на членството на страната в НАТО. Според Гаши за Алтернатива е по-приемливо кандидатът да е надпартийна личност, която е била „политически внимателна" в миналото, не е правила „злощастни" изявления и не е била негативно настроена към нито една общност. Конгресът на СДСМ, на който ще бъде обявен партийният кандидат за държавен глава, е на 3 март.

Според част от медиите най-сериозен общ за СДСМ и ДСИ кандидат за президент е Теута Арифи, сега кмет на Тетово. Името й било предложено от страна на ДСИ, а в СДСМ като цяло нямали нищо против. Арифи, която има добри отношения със СДСМ още от времето, когато беше вицепремиер, била спомената и по време на вчерашните разговори между лидерите Заев и Ахмети, но засега името й не се съобщава официално, защото СДСМ иска да провери как това ще се отрази на техните привърженици. На шестите президентски избори, насрочени за 21 април, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще участва с професор Гордана Силяновска-Давкова, която миналата събота бе избрана с мнозинство от гласовете на партийна конвенция в Струга. Филип Петровски, който беше сред деветте кандидати на опозиционната партия и не получи подкрепа за номинация, обяви вчера, че ще събере 10 000 подписа, за да се кандидатира на президентските избори. Той отправи обвинението, че изборът на кандидат за президент от ВМРО-ДПМНЕ бил предварително режисиран от лидера на партията Християн Мицкоски.
.
Накратко
Българин получи доживотна присъда в Гърция за убийство

Доживотна присъда получи 38-годишен бивш полицай от България за убийството на гръцки лекар на остров Крит през 2017 г., съобщава телевизия Скай. Същата присъда получи и вдовицата на жертвата. Съдът в Ираклио осъди българина за убийството на 62-годишния кардиолог Христодулос Каландзакис през октомври 2017 г. 39-годишната съпруга на лекаря беше призната за виновна в подбудителство без смекчаващи вината обстоятелства. Според обвинението българският полицай е поддържал любовна връзка със съпругата на жертвата.

Посещението на Ана Бърнабич в Брюксел бе отложено


 
Посещението на сръбския премиер Ана Бърнабич в Брюксел, което трябваше да се състои в сряда, бе отложено поради други задължения, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Танюг. Бърнабич трябваше да присъства в Брюксел на тържество по повод честването на Деня на държавността на Сърбия. Планирано бе също да се срещне с еврокомисарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова.

Мустафа Акънджъ подготвя пътна карта за кипърския въпрос


 
Пътна карта за по-нататъшните действия по кипърския въпрос изглежда, че подготвя лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, съобщава кипърският гръцкоезичен вестник „Филелефтерос”. Пътната карта е била обсъдена във вторник на закрито заседание на парламента на Севернокипърската турска република. От изявления на Акънджъ и на председателя на парламента Теберюкен Улучай се подразбира, че турскокипърската страна подготвя пътна карта за бъдещите действия, в която са взети предвид два основни елемента: първо, предстоящата среща на Акънджъ с кипърския президент Никос Анастасиадис през следващата седмица, и второ - резултатите от усилията на специалния пратеник на генералния секретар на ООН по кипърския въпрос Джейн Лют.

Йоханис отхвърли кандидати за министри

Националният изпълнителен комитет на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия номинира депутатите Ръзван Кук и Даниел Сучу съответно за постовете министър на транспорта и министър на регионалното развитие, съобщава в. „Ромъния либера”, като се позовава на изявления на премиера Виорика Дънчила. „Това са двете номинации, гласувани на Националния изпълнителен комитет, които смятам, че трябва да бъдат приети от президента Йоханис”, каза Дънчила. Новите номинации се наложиха, след като президентът Клаус Йоханис отказа да назначи за министър на транспорта и министър на регионалното развитие Мирча Дръгич и Лия Олгуца Василеску. Преди това Йоханис отхвърли и други предложения на социалдемократите, които го обвиниха в опит да блокира дейността на правителството.

Двама босненски граждани със 17 бомби бяха арестувани в Германия

Германската полиция арестува двама граждани на Босна и Херцеговина, на 17 и на 28 години, след като намери 17 ръчни бомби в багажника на автомобила им, съобщи хърватският информационен сайт „Индекс”. Двамата били арестувани в Дрезден при проверка на колата им, при което били открити 17 ръчни бомби, готови за употреба. Полицията подозирала двамата, че пренасят наркотици, и довела специално обучено куче. По-късно бе установено, че двамата пребивавали в Германия легално. По време на претърсването на автомобила целият район бил блокиран.
.
.
.