Образование
Деца учат за изкуството с приказки за авторите
Пренасят се на вълшебното одеяло в Квадрат 500

Деца се потапят в света на изкуството по приказен начин.
.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев: Училището не трябва да усилва усещането за различие

 
Училището не трябва да усилва усещането за различие между децата, напротив образователната система има за цел да осигури равни възможности за всички деца. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод случаи на различна цена на купоните за обяд в няколко училища в София. Той се е запознал с проблема и ще бъдат предприети мерки. Винаги във всички училища правата на децата за обедно хранене са били едни и същи. Ако не стигат средствата на дадено училище, тогава трябва да поевтинят цената за всички деца, обясни министърът.

По повод случай в Айтос, където цените на купоните били с различна цена съобразно местожителството на децата, Вълчев заяви, че нищо в нормативната уредба не предполага презумпция за разделение на цените за купоните за храна в училищата.

По отношение предложената от лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов концепция за интеграция на ромите министърът заяви, че в частта образование няма противоречия. Той припомни, че на база правителствената програма действа механизъм за приобщаване на всички деца в образователната система. Формулата според нас е всички институции да работят заедно, подчерта министърът. В повечето случаи не ни трябват допълнителни законови мерки, трябва ни по-добра организация на работата, каза още той.

Двайсет и пет милиона лева от държавния бюджет са отделени за финансиране през тази година на дейности по интереси в училищата. Десет процента от тези средства ще останат в общините. Това каза министър Вълчев в Габрово, където участва в работна среща на ръководителите на регионалните управления на образованието. Децата имат потребност да отидат в предприятията, да опознаят различните стопански субекти, посочи Вълчев. По думите му това развива интереса им и ги ориентира кариерно. Цел на политиката на държавата и на общините е да задържим повече млади хора в страната и в регионите, каза министърът. Според него има недостиг на кадри за определени сектори и професии и той ще става все по-голям. В някои от секторите този недостиг ще бъде особено остър - това се отнася за електрониката, електротехниката, мехатрониката, педагогическата професия, здравеопазването. Недостигът на специалисти е проблем, за чието преодоляване трябва да работим всички. Затова ранното кариерно ориентиране е много важно, посочи Вълчев.
.
Накратко
24 ВУЗ-а се представят на “Кандидатстудентска борса” 2019

24 университета са заявили желанието си за участие в 25-то юбилейно изложение на “Кандидатстудентска борса”. То ще се проведе в рамките на един месец – от 21 февруари до 21 март, в 9 града в страната, обясни председателят на сдружението Валентин Паскалев. В изложението ще се включат както държавни, така и висши учебни заведения. Сред тях са СУ  “Св. Климент Охридски”, Техническите университети в София и Габрово, Университета за национално и световно стопанство, Химикотехнологичен и металургичен университет София и други ВУЗ-ове в страната.  По време на срещите си с представителите на учебните заведения кандидатстудентите и всички интересуващи се ще получават актуална и подробна информация за условията за кандидатстване, прием, обучение, социално битови условия, възможности за реализация след завършване на висшето образование.

Започна кампанията в СУ “Св. Климент Охридски”

Приемът на заявления за участие в кандидатстудентската кампания на СУ “Св. Климент Охридски” за учебната 2019/2020 година беше открит. Крайният срок е 15 март за първата кандидатстудентска сесия и 23 май за втората. Кандидат-студентите могат да подадат заявления онлайн в страницата на Софийския университет на сайта на учебното заведение, на място в Ректората на СУ или в бюрата на фирмите в страната. Таксата за явяване на изпит е 30 лв. Първата изпитна сесия ще е в неделните дни в периода 24 март - 28 април, втората - в съботните и неделните дни от 26 май до 23 юни.Първият етап на класирането ще бъде обявен на 9 юли, вторият етап - на 16 юли, а третият етап - на 23 юли. Две са новите бакалавърски програми, които бъдещите студенти ще могат да изучават от следващата учебна година в СУ - “Счетоводство, финанси и дигитални приложения” (на английски език) в Стопанския факултет, и “Геопространствени системи и технологии” в Геолого-географския факултет.

Шуменски ученици са наградени от Южноевропейската астрономическа обсерватория

Единайсетокласниците Екатерина Петкова, Мария Иванова и Нихат Енчев от шуменската езикова гимназия “Н. Й. Вапцаров” са наградени от Южноевропейската астрономическа обсерватория за участието им в конкурса “Хвани звезда”, обявен от обсерваторията и Европейската асоциация за астрономическо образование. Това съобщиха пред БТА от учебното заведение. Шуменските ученици са изследвали влиянието на атмосферното налягане върху вторичните космични лъчи. Докладът с резултатите от изследванията им е класиран на второ място в конкурса. Повече от 15 години инициаторите му провокират младите хора да разширяват хоризонта на астрономическите си знания и умения, чрез работа в екип и творчески решения, уточняват от училището.

Помагало по българския език бе представено в Молдова

В Молдова бе представено помагало “Бакалавърският изпит е лесен” за ученици, които ще полагат изпити по българския език и литература в Молдова и в България. Събитието се проведе в българската библиотека “Христо Ботев” в Кишинев, съобщи БТА. Авторът на книгата е командирована от българското министерство на образованието учителка по българския език и литература в българската гимназия “Васил Левски” Даниела Йорданова. Ръководството е предназначено да улесни учениците от Молдова в подготовката за бакалавърския изпит при завършването на гимназията, както и да допринесе за успешното полагане на изпитите за прием във висшите учебни заведения на Република България.

Учителите в Ирак започнаха национална стачка с настояване за реформи

Хиляди учители в Ирак започнаха национална стачка с настояване за реформи, предаде ДПА. По думите на председателя на учителския синдикат Абас ас Судани двудневната стачка цели да накара правителството да подобри системата на образованието и да изгради още училища предвид по-големия брой ученици. “Подобряването на училищната инфраструктура става крайно необходимо, защото много ученици седят на земята по време на учебните часове”, заяви той. Судани призова и за повишаване на заплатите на учителите. Стачката съвпадна с началото на втория учебен срок в Ирак. Правителството казва, че са необходими над 88 милиарда долара за възстановяване на районите, опустошени при военните действия срещу “Ислямска държава”. През декември 2017 г. Ирак обяви победа над джихадистката групировка, което стана с помощта на оглавяваната от САЩ международна коалиция, припомня ДПА.
.
.
.