Космос
Израел праща сонда на Луната
Това ще е първият частен апарат, който ще кацне на месечината

SpaceIL
Така ще изглежда „Берешит” на Луната.
.
Всичко започна от конкурс за наградата на Гугъл
SpaceIL бе основана през 2011 г. за участие в конкурс за наградата „Лунар ЕксПрайз”, осигурена от Гугъл. Търсачката обеща да изплати 30 млн. долара на първата частна компания, която съумее да построи космически кораб и да го приземи на Луната. Освен кацането, апаратът или луноходът трябваше да преодолее разстояние от 500 метра или повече и да предаде на Земята изображения от лунната повърхност с висока разделителна способност. Конкурсът завърши в началото на 2018 г. без победител, тъй като стана ясно, че никой от петте участници няма да успее да се справи до крайния срок. Въпреки това екипът на SpaceIL реши да продължи напред и е на крачка от невероятното постижение.
.
Джим Брайдънстайн, директор на НАСА: Експедиция до Марс е възможна в средата на 30-те години на този век

Facebook
Пилотирана експедиция до Марс ще е възможна в средата на 30-те години на този век, но дотогава необходимите за подобно пътуване технологии предстои да бъдат отработени по време на полети до Луната, заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, цитиран от ТАСС.

“Ориентираме се към средата на 30-те години на този век - каза той пред телевизия Ем Ес Ен Би Си. - Предстои ни още много работа, тъй като в съответствие с президентската директива ще осигурим устойчиво присъствие на Луната. Не възнамеряваме само да забием там националния флаг и да оставим отпечатъци от ботушите на астронавти, а след това да изоставим за половин век проекта.”

“Ще привлечем към тази програма международни и търговски партньори. Ще се отправим там, вземайки със себе си роботи и луноходи. В крайна сметка ще намалим свързания с космическите полети риск, ще проверим надеждността на технологиите и доколкото е възможно, ще разработим технологии за многократно използване на Марс - продължи Брайдънстайн. - Полетът до Луната продължава три денонощия, а Земята и Марс са в подходящо за полет положение веднъж на всеки 26 месеца. Следователно става въпрос за двугодишно пребиваване на марсианската повърхност.”

По думите му, изследванията с помощта на марсоходите “Кюриосити” и “Опортюнити” и на космическия апарат “ИнСайт” предоставиха нови данни за геоложкия строеж на Марс.

“Установихме, че Марс притежава магнитосфера, която осигурява защита срещу космическата радиация, че в далечното минало там е имало плътна атмосфера и океан, заемащ две трети от територията в северното полукълбо, или казано с други думи, имало е подходящи за живот условия. Резултатите от нови изследвания навеждат на мисълта, че на марсианската повърхност има сложни органични съединения. Това не означава, че там има живот, а че са налице нужни за живота съставки.”

През 2020 г. НАСА планира да изпрати на марсианската повърхност още един апарат за събиране на информация, въз основа на която учени ще преценят вероятността да е съществувал живот на Марс в далечното минало, както и възможността човек да живее на тази планета в бъдеще.
.
.
.
.
Наука: други материали