Науката
Гимнастика срещу Алцхаймер
Физическите упражнения намаляват риска от болестта

Хормонът иризин, който се произвежда от мозъка по време на физически упражнения, нарежда някои от парчетата на пъзела.
.
Депресията ускорява стареенето на мозъка

Medical News Today
Мозъкът старее по-бързо под влияние на депресията.
Учени от Йейлския университет установиха, че депресията може значително да ускори стареенето на мозъка и влошаването на когнитивните способности с напредването на възрастта, а също да допринесе за развитие на болестта на Алцхаймер, съобщи сайтът MedicalXpress.

Специалистите разработили нов метод за сканиране на мозъка. В организма на пациент се вкарва радиоактивно вещество, използвано за контраст. То се свързва с определен протеин в синаптичните връзки, който участва в предаването на сигнали през синапсите. При позиционно-емисионна томография веществото изпуска гама-кванти, които се регистрират от детектор.

Оказало се, че у засегнатите от депресия пациенти плътността на синапсите е по-малка, отколкото у здравите участници на същата възраст. При това симптомите, като например нарушаване на вниманието и загуба на интереса към занимания, които по-рано са били приятни, били пряко свързани с разпределението на контактите между невроните.

Специалистите заключили, че депресията ускорява стареенето на централната нервна система, но за потвърждаване на тези изводи все пак ще са нужни допълнителни изследвания.
.
Криминалисти ще залавят престъпници по вените на ръцете

Конфигурацията на вените върху опаковата част на ръцете ще е по-ценен източник на информация за криминалистите от пръстовите отпечатъци на бандитите.
Нов метод ще позволи на криминалистите да залавят престъпници не по пръстовите им отпечатъци, а по конфигурацията на вените върху опакото ръцете им, пише в. “Дейли мейл”.

Британски учени от университета в Ланкастър разработиха революционния способ, при който няма да е нужно да бъдат снемани отпечатъци, за да бъде установена личността на нарушителите на закона. Изследователите отбелязват, че в редица случаи опакото на ръката на човека, която притежава уникална и строго индивидуална конфигурация на вените, работи по-добре от дактилоскопията.

Новата технология може да бъде използвана като допълнителна опция към системата за лицево разпознаване. Така ще може да се идентифицира даден човек с точност 99,99 процента. Но откритието има и своите недостатъци. Учените не са дали отговор на въпроса как ще работи новата технология, ако човек носи дреха с дълги ръкави, покриваща дланите на ръцете му.
.
Витамин С е полезен за болните от диабет тип 2
Австралийски учени установиха, че витамин С може да контролира нивата на кръвната захар на болните от диабет тип 2, съобщи в. “Дейли мейл”.

За целта са достатъчни две дози от по 500 мг витамин С след хранене, твърдят учените от университета “Дийкин” в Мелбърн. Те ограничават рязкото покачване на кръвната захар с 36 процента. Това означава, че болните прекарват почти три часа по-малко дневно в състояние на хипергликемия - прекалено висока захар.

Антиокисдантните свойства на витамин С противодействат и на високите нива на свободните радикали, характерни за хората с диабет, каза ръководителят на екипа Глен Уодли. Това помага и срещу съпътстващите диабета заболявания, като високо кръвно.

Витамин С може да е евтина и ефективна допълнителна терапия в антидиабетното лечение, допълниха учените.
.
.
.
.
Здраве: други материали