Технологии
Япония въвежда летящите превозни средства
Пътна карта показва колко сериозни са намеренията за тях, тестовите полети се предвиждат още тази година

Бъдещето на Япония се очертава да е като във фантастичен филм.
.
Робот, вдъхновен от мравките, се ориентира по небето, вместо да използва джипиес
Вдъхновени от мравките, изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили робот, който се ориентира по небето, вместо да използва джипиес, съобщава университетското издание “Текнолъджи ривю”.

Пустинните мравки изминават огромни разстояния в Сахара, въпреки че разполагат само с няколко мозъчни клетки, за да определят къде отиват и колко далече са стигнали. За насекомите е невъзможно да използват ароматни следи, тъй като химикалите ще бъдат унищожени от жежкото слънце.

Вместо това мравките разчитат на поляризирана слънчева светлина, за да се ориентират накъде са поели, и “броят” стъпките си, за да определят колко далече са се озовали.

За да се придвижва по същия начин, роботът, наречен АнтБот, използва два светлинни сензора с разделителна способност едва 14 пиксела, снабдени с въртящи се поляризирани филтри.

Създателите на АнтБот са впечатлени от представянето му и способността му да се ориентира, без да използва джипиес. Роботът може да намери приложение в ситуации, когато навигацията е недостъпна, позволявайки например на самоуправляващи се автомобили да функционират безопасно, ако джипиес системата се срине.
.
Интересни места в мрежата. Сайтове за мартеници
Дух и традиции


 
https://martenichki.com/

Сайтът на „Мартенички Ина” предлага както готова продукция, така и материали, от които всеки може да изобрети нещо самостоятелно, като по този начин пролетният подарък за близки и познати ще придобие и личен нюанс. Онлайн магазинът предлага разнообразие на качествени мъниста, прежди, конци, опаковки и аксесоари подходящи за изработване на бижута, украси, накити, сувенири, мартеници и др.

Продължаване на легендата


 
www.martenici-huba.com

Електронният магазин представя асортимента на “Хуба 2008” ЕООД. Фирмата се откроява сред производителите на мартеници с акцента, който поставя още с името си. Хуба е дъщерята на великия хан Кубрат. „Българинът винаги е разчитал на свръхестествени сили, за да го съхранят през вековете и да преодолее трудностите. Българката с любов е закичвала рожбите си с мартеници, за да са бели и червени, здрави и засмени” - послания, които отправят от „Хуба 2008”.

Асортимент


 
www.martenici.info

ЕТ ЮВИК е със седалище в София и основна дейност производство и търговия на едро с мартеници и материали за изработване на мартеници. Фирмата е с дългогодишен опит в ръчната изработка на уникални модели мартеници, съчетаващи традиционни материали и високо качество на изработка. Асортиментът от материали включва прежди и машинно плетени шнурове с различна дебелина и форма, дървени, пластмасови и метални мъниста, както и аксесоари за производството на мартениците.

Символика


 
https://martenica.bg/

Четвъртият акцент, който поставяме е върху „Мартеници Галена”. Препоръката ни е да разгледате луксозните мартенички, които се предлагат, с уточнението, че те съвсем не са скъпи, но пък са интересни. След като вече сте влезли в сайта заради пролетните символи, вниманието ви може да задържат и гривните в раздел „Бижутерия”.
.
.
.
.
Технологии: други материали