Архитектурните ни ценности в папки, няма електронен регистър
Държавата дава само 14% от необходимите за опазване на паметниците

Снимка: Бойко Кичуков
Царските конюшни в идеалния център на София горяха при пожар миналата година. И без палежа обаче историческата сграда е в окаяно състояние.
.
Боил Банов: Парите са недвижимо културно наследство се удвоиха

Боил Банов
Бюджетът на Националния институт за недвижимо културнонаследство са се увеличили почти двойно за година и половина. Така от 3,6 млн. те вече са 7 млн. лв., съобщи министърът на културата Боил Банов на брифинг във ведомството. Според него, това е устойчивият път, по който министерството вече върви, но резултатите не могат да се появят веднага.
Банов уточни, че стратегия за опазване на паметниците има и тя вече е на сайта на МК. Вдигнати са и заплатите на служителите в НИНКН с 40%. Архивът на НИНКН ще се премести в подземието на Министерството на културата, а след време плановете са и самият институт да се премести в сградата. В подземните помещения ще има съвременни условия за съхранение на досиетата на сградите паметници на културата и ще започне дигитализация на архива.
.
Тодор Чобанов: Не е справедливо обществото да плаща заради немарливи собственици

Тодор Чобанов
Не е справедливо обществото да плаща за това, че Общината ще бъде принудена да извърши ремонт, за да спаси дадена сграда. Справедливо е тази тежест да падне върху собственика, който има задължението да бъде добър стопанин, а това важи особено когато този обект е значим и за културното наследство. 
Това коментира заместник-кметът на София Тодор Чобанов пред по повод на предлаганите промени в Закона за паметниците на културата, които ще облекчат процедурите при ремонт на рушащи се сгради, обявени за културно наследство.
Заместник-кметът обясни, че сегашната процедура е неработеща. „Сега Законът казва, че за да пристъпим към действие и да наложим ипотека, чрез която да се изплати ремонтът, единственият начин е най-малко три пъти да сме глобили вече собственикът, а всяка от тези глоби означава едно дългогодишно дело, което поставя сградата на допълнителен риск. За съжаление, въпреки че проблемът често е очевиден, съдът много често уважава мотивите на собствениците. Така че ние трябва да намерим механизъм, който да ни позволява бързо и лесно да провеждаме тази процедура”, обясни той.
„Ако бъде прието това предложение ще тече един срок, който започва от момента на констатацията, т.е. когато се направи констативния акт, и когато той изтече – няма глобяване, няма обжалване, а ще има възможност да се пристъпи веднага към ремонт и ипотекиране на сградата. Други промени включват, че ако сградата е в лошо състояние, няма да има възможност за освобождаване от данъци. Предвидено е да създадем регистър „Наследство в риск”, който всяка община да го води. В София проблемните сгради са около 5% от 800 сгради с единичен статут. Той ще бъде публичен и всеки ще може да види кои са те и кои ще бъдат глобявани, санкционирани и на кои ще се налагат ипотеки. Освен това е предвидено и разширяване на правомощията на кметовете, за да могат да обжалват при сваляне на статутите”, допълни Чобанов. 

.
.
.