Най-богатите хора в света
.
1. Джеф Безос. Състояние: 131 млрд. долара

 
През 1994 г. Джеф Безос основал в гаража си в Сиатъл фирмата за онлайн търговия „Амазон“, която се превръща в истински мастодонт. Безос още държи 16 на сто от акциите на гиганта. Богатството му обаче може рязко да намалее, заради продължаващото и в моента дело за развода му със съпругата му Макензи. Двамата са женени от 25 години и нямат предбрачен договор, което значи, че г-жа Безос има прано на половината от милиардите.

.
2. Бил Гейтс. Състояние: 96.5 млрд. долара

 
Бил Гейтс е ангажиран предимно с фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, която управлява със съпругата си. Тази фондация е най-голямата частна благотворителна организация в света. Бил Гейтс разпродаде почти изцяло акциите си в „Майкрософт“ и инвестира получените пари в отлично балансиран микс от активи, чиято стойност постоянно нараства.

.
3. Уорън Бъфет. Състояние: 82.5 млрд. долара

 
Оракула от Омаха започнал да търгува с акции на 11-годишна възраст и днес притежава активи за десетки милиарди долари, концентрирани в 60 компании, които управлява с желязна ръка. Бъфет е обещал 99% от богатството му да бъде осребрено и дарено след смъртта му.

.
4. Бернар Арно. Състояние: 76 млрд. долара

 
Модният гуру започва своя възход през 1985 г., когато продава за 15 млн. долара строителния бизнес на баща си и влага всички получени пари в бранда Christian Dior. Рискът си струва и успехът му е главозамайващ. Към настоящия момент Арно притежава 70 от най-печелившите модни марки. Изминалата година бе особено печеливша за Арно, който спечели милиарди от китайския пазар, на който успя да се утвърди.

.
5. Карлос Слим. Състояние: 64 млрд. долара

 
Ексцентричният мексиканец, който твърди, че никога не е използвал компютър в живота си, дължи своето благосъстояние на печелившите си инвестиции в телекомуникационния сектор. В последните години Слим разшири периметъра на своите интереси и вече претежава солидни активи в строителството, минната промишленост, търговията с потребителски стоки и други сектори на родното си Мексико.

.
6. Амансио Ортега. Състояние: 62.7 млрд. долара

 
Той е един от най-богатите европейци и със сигурност е най-богатият търговец на дребно в света. Кариерата му започва през 1975 г., когато със съпругата си Розалия създават веригата магазини с марка „Зара“. И до днес това е флагманът на милиардната империя на Ортега.

.
7. Лари Елисън. Състояние: 62.5 млрд. долара

 
Елисън създава своята компания „Оракъл“ в средата на 70-те години на миналия век и оттогава неизменно е сред водещите фигури в света на високите технологии. В последните години фокусът на Елисън е в развитието на набиращите все по-голяма популярност „облачни“ приложения. Той е и един от най-големите дарители за борба срещу рака. Само през миналата година университетът Южна Каролина получи от Елисън 200 млн. долара за изграждане на свръхмодерен център за борба с коварната болест.

.
8. Марк Зукърбърг. Състояние: 62.3 млрд. долара

 
Кариерата на Зукърбърг започва като на шега с приложение, предвидено да го свързва с бившите му съученици. Нарича го Фейсбук и с него слага началото на понятието „социална мрежа“. Изминалата година бе богата на критики, но и успешна като финансов резултат за Зукърбърг. От началото на 2019 г. той се зарече да насочи вниманието си предимно към социалтни каузи.

.
9. Майкъл Блумбърг. Състояние: 55.5 млрд. долара

 
Той основава едноименната си компания в началото на 80-те години на миналия век. И до днес държи над 80 на сто от акциите и това му носи поне по девет милиарда долара годишно. Блумбърг е филантроп и водеща фигура в много каузи, свързани с борбата с глобалното затопляне и опазването на околната среда. Само за инициативи, свързани с ограничаването на разпространението на огнестрелни оръжия Блумбърг е похарчил над пет милиарда долара.

.
10. Лари Пейдж. Състояние: 50.8 млрд. долара

 
Лари Пейдж е един от създателите на „Гугъл“. Той е и авторът на алгоритъма, който прави възможно търсенето на интернет страници и класирането им по адекватност на зададените в търсенето критерии. „Гугъл“ успешно развива редица периферни, но много печиливши дейности като навигация и експлоатация на автономни автомобили. 

.
.
.
.
Класация: други материали