Кремъл се готви да хакне изборите през май
Групата Fancy Bear пуска въдици в имейлите, целта е да се създаде проруско лоби в Европарламента

Снимка: Скай нюз
Генералният директор на естонската служба за външно разузнаване Мик Маран.
.
Москва ударила и местния вот у нас през 2015 г.

Началникът на отдела за борба с киберпрестъпността в ГДБОП комисар Явор Колев потвърди, че руските хакери са били замесени в атаката по време на местния вот у нас през 2015-а.
Руските хакери, които провокираха опасения в ЕС от евентуалната намеса в предстоящите евроизбори, не са пощадили и България, като именно те стоят зад атаката по време на местния вот у нас през 2015 година. Това обяви началникът на отдела за борба с киберпрестъпността в ГДБОП комисар Явор Колев, който участва в конференция „Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“. По думите му групата Fancy Bear, която е заподозряна за намеса в изборите в САЩ, най-вероятно е отговорна и за организирането на кибератаките срещу сайтовете на ЦИК, МВР и няколко други институции тогава. Групата е свързана с военното разузнаване на Русия, уточни Колев. 
Шефът на депутатите от ГЕРБ и на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов от своя страна каза, че общо 30 са държавите, които могат да извършат подобни атаки срещу ЕС. „Разбира се, Русия е държавата, която е осъществявала подобни атаки в изборни процеси“, добави той. Цветанов увери, че Европол участва много активно в разследването на тези случаи. Той увери също така, че Държавната агенция за електронно управление е поела ангажимент да не се допускат кибератаки по време на евроизборите в България. 

.
.
.