Топ 10
Най-опасните страни в света
.
1. Салвадор

Снимка: www.worldatlas.com/
Гражданската война в тази красива централноамериканска страна приключи през далечната 1992 г., но оръжието остана в населението. Това е основната причина за ежедневните кървави битки на тежковъоръжени банди. Нивото на смъртност в резултат на насилие е достигнало уникалното ниво от 108,64 на сто хиляди човека.

.
2. Хондурас

Снимка: www.worldatlas.com
В Хондурас не е имало гражданска война в близкото минало, но пък страната граничи с цели две държави – Салвадор и Никарагуа, където в продължение на десетилетия имаше кървави граждански войни. Всички пътища за намеса в конфликтите са минавали през Хондурас. И до днес в страната има много паравоенни формирования, които не се подчиняват на централната власт и раздават собствено правосъдие, а индексът на смъртност по насилствени причини е 63,75 на 100 хиляди.

.
3. Венецуела

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Достатъчно е да погледнете световните новини и за вас няма да има никакво съмнение колко опасна е тази, иначе богатата на петрол страна. При инфлация от милиони проценти на месец, тук парите са загубили стойност и на практика може да поръчате убийство за жълти стотинки. Войниците, полицаите и изобщо служителите на реда също рядко се колебаят преди да натиснат спусъците. Столицата Каракас е признат за най-смъртоносният град в света.

.
4. Ямайка

Снимка: worldatlas.com
За разлика от останалите страни в десетката, Ямайка поддържа почти константно ниво на смъртност по насилствени причини от около 43 на сто хиляди. Основната причина за това е войните между улични банди за контрол на пазара на дрога. В страната няма една доминираща групировка и по тази причина малките квартални банди се избиват с методична последователност.

.
5. Лесото

Снимка: africainstitute.info
Това е една малка и много бедна страна в южната част на Африка, където 38 на сто хил. души умират от насилствена смърт. Най-голямата опасност дебне в градовете. Мишените почти винаги са чужденци. Изобщо е много лоша идея да си човек със светъл цвят на кожата в тази част на света.

.
6. Белиз

Снимка: youtube.com
Съвсем доскоро Белиз бе в челото на класациите на страни, предпочитани от богати западни пенсионери, които мечтаят да се отдадат на заслужена луксозна почивка. Но вече не е така, а облаците от престъпност са обхванали този карибски рай. Средно по 34,4 на сто хил. човека умират годишно от насилствена смърт. Статистиката е ясна най-високата смъртност е отчетена при въоръжени обири на частни домове. С други думи мечтаният рай за богатите пенсионери се превръща в кървав ад.

.
7. ЮАР

Снимка: osac.gov
Убийствата са ежедневие за гетата като Совето, където централната власт има нулев авторитет. Крайната бедност на местното население прави убийствата изключително евтини и лесни. Според официалната статистика поне 34,21 на сто хил. човека умират от насилствена смърт.

.
8. Сейнт Китс и Невис

 
Това е една малка островна държава, която е изключително популярна сред туристити. За разлика от Лесото например, тук животът на чуждия турист е по-високо ценен и жертвите на насилие са предимно местни бандити, а основната причина е, че оттук минава основният машрут за снабдяване с кокаин на западното полукълбо. Всъщност последният път, когато чужденец пострада датира от 2010 г., когато възрастна двойка британски туристи бе разстреляна очевидно погрешка.

.
9. Гватемала

Снимка: newsweek.com
Това е страната от Латинска Америка с най-високо ниво на престъпност. Средно 101 човека умират от насилствени причини всяка седмица. Списание „Ню Йоркър“ прави интересна съпоставка, според която в Ирак по време на войната срещу „Ислямска държава“ са умирали по-малко хора, отколкото по улиците на Гватемала.

.
10. Тринидад и Тобаго

Снимка: trbimg.com
Този тропически рай може да бъде наистина смъртоносен. Основните жертви са туристи, които посещават това райско място. Местните власти предупреждават чуждестранните гости при никакви обстоятелства и на никаква цена да не се отделят от предварително сформираните и строго охранявани групи. Убийствата обикновено стават в отдалечени кътчета на островите, където туристите се издебват и избиват.

.
.
.
.
Класация: други материали