Борисов: Охраняваме границата с хора техника
Премиерът заподозря, че засиленият мигрантски натиск цели дестабилизация преди евровота

Снимка: Бгнес
Ръководителите на спецслужби и силови ведомства докладваха пред премиера Бойко Борисов, че границата се охранява зорко и няма да допуснем големи мигрантски групи на наша територия.
.
Триста военни в готовност да реагират веднага
Триста военни са на разположение, на смени по 100 човека и могат да реагират при необходимост. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на ГКПП „Кулата“. Той допълни, че има съоръжения, с които армията временно може да подпомогне, за да се предотврати навлизане на мигранти. 
Красимир Каракачанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов инспектираха ГКПП „Кулата“ във вторник, ден след съвещанието при премиера. Те огледаха буферната зона между България и Гърция в участъка между Кулата и Промахон. В инспекцията участваха заместник-директорът на ГД „Гранична полиция“ старши комисар Стоян Иванов, главен комисар Ивайло Иванов - главен секретар на МВР, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, директорът на ОДМВР - Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев, военни и гранични полицаи. 
„По българската граница нямаме защитни съоръжения и ограда, но нека не забравяме, че тя е планинска, а все пак и Беласица и Славянка са високи планини и там могат да минат индивидуално само физически добре подготвени хора. Точно в този район на ГКПП „Кулата” е единственият по-лесен достъп и ако има някъде опит за навлизане, то той ще бъде именно тук”, уточни Каракачанов. Той даде да се разбере, че още през 2016 година е изчистена полосата около границата и около реката, за да има видимост и за да може да се действа и маневрира с автомобили. 

.
.
.