Дядо Сионий пое Бачковския манастир
Засега епископът остава игумен и на Троянската обител

Дядо Сионий бе възворен като игумен на Бачковския манастир в неделята на преподобни Иоан Лествичник.
.
Архимандрит Самуил: От приятели научих, че ме сменят

 
От приятели научих за решението на Светия синод да ме сменят, като игумен на Бачковския манастир. Те видели решението в сайта на синода, коментира доскорошният игумен на обителта архимандрит Самуил. 
След като научил, той се опитал да се свърже със Светия синод, за да разбере повече подробности, сред които и къде ще бъде преместен, но не успял да се свърже с никой по телефона. "Вярна е информацията, че е взето такова решение. Но все още от Светия синод не са ми се обаждали. Никой не ми е казал защо.
 Решението на Светия синод е било взето на 3 април след проведено единодушно гласуване. Освобождаването на архимандрит Самуил, като игумен на Бачковската Ставропигиална св. обител „Успение Богородично", е считано от 03.04.2019г. На неговото място от същата дата се назначава Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, който от няколко години е игумен на Троянската света обител. Архимандрит Самуил стана игумен на Бачковския манастир на 17 декември 2017г., след като замени на поста му предишния игумен отец Симон. 

.
И предищният водач на монашеското братство си отиде набързо
Бачковският манастир е един от трите ставропигиални (на пряко подчинение на Св. синод) у нас и вторият по големина  след Рилската обител. Другите две ставропигии в България са Рилският и Троянският манастир. 
Бачковската Света обител е изключително популярна сред чуждите и българските туристи заради богатата си история, близостта си до Пловдив и Асеновград, както и защото е по протежението на оживен международен път. В последните години обаче не му върви на игумени, които са сменяни начесто и без излишни обяснения от Светия синод. 
Преди по-малко от две години – в края на 2017 г.  пак имаше неочаквана смяна на игумена. Тогавашният ръководител на монашеското братство архимандрит Симон бе освободен и изпратен да служи като обикновен монах в Русенската епархия.  Смени го именно епископ Самуил, които не успя да изкара и две пълни години на тази длъжност. 
Преди няколко пък години игумен на Бачковския манастир бе дядо Борис, от когото богомолците нескрито се оплакваха. Той бе изгонен от обителта заради непристойно поведение, след като в интернет се появиха неприлични клипчета, за които се твърдеше, че са с негово участие. 

.
.
.