Сенки от мрака
Търбух без глава, хибрид между лъв и магаре с крила, унищожител с армия от скакалци - тези създания всяват ужас, дори когато са водени от най-добри намерения. Мразят хората и са готови винаги да ги тормозят и малтретират. Гробовете също не са защитено място - винаги може да се намери някое зомби, което да се засели там

.
1. Дибук

 
Той е дух на умрял грешник в еврейския фолклор. Вместо да се отправи към небитието, дибукът предпочита да се всели в тялото на някой друг (смъртен) грешник и да върши още злини. Дибукът е аналог на католическите демони, върху които свещениците в холивудските трилъри обичат да се упражняват в екзорсизъм. Ако не искате да си имате проблеми с дибук, просто се въздържайте от грешни помисли и деяния.

.
2. Нефилим

 
Голиат не е единственият мъж в Библията с исполински размери. Има цяла раса гиганти, известни като нефилими. Според някои те водят произхода си от Каин, а според други са продукт от връзката между ангели и земни жени. Но при всяко положение исполините са зли същества, с които е добре да няма човек вземане-даване.
.
3. Прети

 
Те са гладни духове в източните религии - например в будизма, индуизма и сикхизма. И докато някои сходни персонажи изкупват собствените си грехове, то претите са заложници на предишните си инкарнации. Изпитват неутолима жажда и глад и са доста противни с огромния си и разплут търбух. При какви провинения се постига тази съдба? Ако завиждате някому, отказвате милостиня или вършите злини, може да се преродите в такова създание, изобразявано по най-различни начини. Сигурно е едно - от вида му може тръпки да ви побият.
.
4. Ракшаса

 
Още един демон, който смразява кръвта. Само си представете как разкъсва човешко тяло и примлясква, докато си хапва части от него. Хваща парчетата със закривените си нокти и ги поднася към устата си. Гадно, нали? Според Рамаяна, Ракшасите са създадени от крака на Брахма; други източници твърдят, че са слезли от Пуластия или от Кхаса, или от Нирити и Нирита. Това зло и порочно същество не се свени да оскверни нечий гроб или да ви подмами с лъжовен вид и образ.
.
5. Джинове

 
В ислямската митология това е същество със свободен дух и воля. Невидимо е по принцип, но все някой трябва да го е съзрял, след като го описват така точно. Има различни видове джинове, които се женят и възпроизвеждат досущ като хората. Най-зли са ифритите: огромни, крилати и хитри изчадия от ада, които живеят под земята. Рогати са, имат нокти на лъв и магарешки копита. Внимание: много са отмъстителни!

.
6. Абадон

 
Той е самият Сатана. Поне така са смятали в средните векове. Произходът му е от древната юдейска митология и оттогава насам винаги е възприеман като могъщ унищожител, който причинява бедствия и погроми. Абадон или Абхаддон, се среща и в християнската митология като Аполион. Ще го разпознаете по огромната армия от скакалци, с която ще доунищожи човечеството, когато му дойде времето.

.
7. Пишача

 
Още едно извънредно противно създание - с възмургава кожа, искрящи червени очи и изпъкнали вени. Пишача е дух на човек, който приживе е бил изнасилвач, убиец или крадец. По всичко личи, че не си е взел поука и в новия си образ.

.
8. Ази Дахака

 
Дяволско изчадие с три глави и 6 очи, което произлиза от иранския фолклор. Храни се със змии и лочи кръв от плъхове. Ази Дахака е опознал всички грехове на света.

.
9. Ветала

 
За разлика от другите източни призраци, ветала предпочита да си има вземане-даване с мъртъвците. Той е вид зомби. Отдаде ли му се възможност, се вселява в нечий труп и започва веселбата. Обича да виси като прилеп по дърветата надолу с главата. Любимото му свърталище е в гробищата.

.
10. Хундун

 
Туловище без лице - това е хундун, зло същество от китайската митология. Боговете Ху и Шу се смилили над урода и решили да го уредят с очи, нос и уста. Пластичната хирургия обаче довела до скорошна смърт.

.
11. Ксинг Тиан

 
Някога той бил гигантски воин, на служба при императора Ян. Когато Ян претърпял поражение от Жълтия император, Ксинг Тиан решил да си отмъсти и го предизвикал на дуел. По време на битката Жълтия император го обезглавил. После скрил отрязаната глава в една гора. Оттогава Ксинг Тиан обикаля да си я търси. По някое време се примирил със загубата и си сложил две зърна на туловището, които да имитират очи, а пъпът му играел ролята на уста. Това, разбира се, изобщо не го превърнало в манекен. 

.
.
.
.
Досиета Х: други материали