Топ 10
Най-скъпите разводи
.
1. Джеф и Макензи Безос. Стойност на развода – 35 млрд. долара

Снимка: imagui.eu
Една интимна, но много неприлична снимка съсипа 25-годишния брак на създателя на „Амазон“ Джеф Безос. Неговият развод оглавява класацията с уговорката, че съдебните дела продължават, въпреки постигнатото споразумение между двете страни. Огромният проблем на палавия Джеф, който доста наивно е документирал извънбрачната си връзка с известна журналистка, е, че преди четвърт век изобщо не се е замислял за предбрачен договор. По тази причина Макензи ще се утеши с 35 млрд. долара плюс четири на сто от акциите на „Амазон“.

.
2. Алек и Джослин Уайлдстийн. Стойност на развода – 3.8 млрд долара

Снимка: Wikimedia
До този момент крахът на семейството на световноизвестният търговец на произведения на изкуството Алек Уайлдстийн държеше палмата на първенството за най-скъп развод. През 1999 г. Алек плаща невероятна цена за разтрогването на своя 21-годишен брак. Съдът постановява Джослин да получи незабавно 2.5 млрд. долара и по още 100 млн. годишно за следващите 13 години. 

.
3. Рупърт Мърдок и Ана Торв. Стойност на развода — 1.7 млрд. долара

Снимка: AP
Медийният магнат Рупърт Мърдок и журналистката Торв имат 31-годишен брак и три деца. Плановете на двамата относно това кога да сe оттегли Мърдок обаче се разминават и те решават да се разделят приятелски през 1998 г. Няма много подробности около развода, но се смята, че Торв е получила 1.7 млрд. долара. И двамата забравят бързo един за друг. Мърдок се жени за Уенди Денг 17 дни след развода им, а Торв се омъжва за Уилям Ман шест месеца след това.

.
4. Бърни Екълстоун и Славица Радич. Стойност на развода — 1.2 млрд. долара

Снимка: AP
Тя е с 38 години по-млада и с 30 сантиметра по-висока – един на пръв поглед невъзможен брак. Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун, който е един от най-богатите хора във Великобритания, се развежда с хърватския модел Славица Радич през 2009 г. Бракоразводното споразумение е на стойност 1.2 млрд. долара и макар че подробностите не са много ясни, при този развод изглежда има необичайна ситуация и Радич е тази, която плаща на Екълстоун ежегодна рента от 100 млн. долара. При това по около 100 млн. долара годишно. Те са заедно 24 години и имат две деца, но безкрйните изневери на Бърни съсипват брака. След развода и на 82-годишна възраст той отново се жени. Новата му жена Фабиана е на 35.
.
5. Стив и Илейн Уин. Стойност на развода — 1 млрд. долара

Снимка: Las Vegas Weekly
Големите играчи в хазартния бизнес на Лас Вегас Стив и Илейн Уин са женени един за друг не веднъж а два пъти - от 1963 до 1986 г. и от 1991 до 2010 г. Вторият им развод се смята за един от най-скъпите в историята. Въпреки че за него няма много подробности, се смята, че бракоразводното споразумение е на стойност 1 млрд. долара.
.
6. Харълд Хам и Сю Ан Арнал. Стойност на развода— 975 млн. долара

Снимка: AP
Съдебното дело между петролния магнат Харълд Хам и неговата съпруга Сю Ан Арнал се точи няколко години, като и двете стран се надрпреварват да се замерят с кал. Всичко завършва с това, че Хам й написва чек за цели 974.8 млн. долара. Звучи невероятно, но първоначално Арнап не приема колосалната сума защото и е струвала „прекалено малка“. В крайна сметка три години след началото на процеса тя се „примирява“.

.
7. Аднан и Сорая Кашоги. Стойност на развода — 874 млн. долара

Снимка: express.co.uk
Приказно богат принц за съпруг е мечтата на всяко второ момиче. През 1961 г. саудитският търговец на оръжие Аднан Кашоги се жени за 20-годишната британка Сандра Дейли, която приема исляма и променя името си на Сорая. Според сп. „Тайм“ в пика на богатството им двойката притежава 17 жилища, три самолета и три яхти. Двамата се развеждат през 1974 г., а бракоразводното споразумение е на стойност рекордните за онова време 874 млн. долара, които с вземане предвид на инфлацията днес се равняват на над 2 млрд. долара.

.
8. Дмитрий и Елена Риболовлаеви. Стойност на развода — 604 млн. долара

Снимка: „Таймс“
Изневери, изневери и още изневери. Накратко това пише в молбата за развод на Елена Рибовлаева. На първа инстанция тя получава умопомрачителните 4.5 млрд. долара, но Дмитрий решава, че няма да остави нещата така и впряга огромен ресурс при обжалването. В крайна сметка на Елена се налага да се примири „само“ с 604 млн. долара.

.
9. Крейг и Уенди Маккоу. Стойност на развода: 460 млн. долара

Снимка:viraltide.com
Този развод е малко по-различен от останалите и тук не говорим заимпулсивно действие, в резултат на изневяра През 1997 г. пионерът в индустрията на мобилните телефони Крейг Маккоу и вестникарският издател Уенди Маккоу се развеждат без драми, като бракоразводното споразумение е на стойност над 460 млн. долара в акции на „Некстел“, според данни на „Форбс“. 

.
10. Мел Гибсън и Робин Муур. Стойност на развода — 425 млн. долара

Снимка: AP
Бракоразводното споразумение на стойност близо половин милиард долара остава най-голямото в Холивуд и до днес. По онова време то е равно на  половината от личното богатство на легендарния актьор. Неговата слабост са жените и безбройните изневери. Мел просто не е мъж за една жена.

.
.
.
.
Класация: други материали