Отпечатъци и 2 снимки в новите лични карти
1 700 000 българи ще извият опашки за документи и книжки, пикът ще е през април догодина

Близо 1 700 000 българи ще извият опашки през април догодина за нови документи.
.
Ще си плащаме с тях данъците и глобите към КАТ
С новите лични карти ще можем да си плащаме различни сметки и да ни обслужват електронно. Това ще стане възможно на чипа с идентификатора. В него може да се включи електронен подпис, който се изисква за почти всички операции на НАП, общините и различни агенции и регистри. Глоби към КАТ също ще могат да се заплащат със съответния чип, предвиждат от МВР. 
.
Обвиняеми и подсъдими с временни тескерета

 
Нови лични карти ще бъдат въведени за бандитите, които са с повдигнати обвинения или вече са подсъдими. През 2015 г. след промени в НПК се предвиди, когато има наложена мярка за процесуална принуда и забрана за напускане на пределите на страната, да се изземва документът за пътуване, каквато е и личната карта. Затова на такива лица ще се издава заместващ документ или т.нар. временна лична карта. Тя ще се ползва от бандитите, докато не бъде отменена мярката им. Идеята е да се намалят случаите на отклоняване от правосъдието, както например направи убиецът от „Соло“, заяви зам.-министър Красимир Ципов. 

.
Вграждат Народния театър и розетката от Преслав
В новите лични карти и международните паспорти ще се влагат различни елементи от културното ни наследство. Например сгради и архитектурни паметници, каквито са Народният театър, сградата на БАН или елементи от тракийските златни съкровища, розетката от Преслав и др. 
„Когато имаме сключен договор и се утвърди от МС окончателният образец, ще решим какво да залегне. Идеите за графичния дизайн на документите се даваха от експерти от БАН и НИМ“, допълни още Красимир Ципов. 

.
.
.