Принц от първия миг
Кралят на Тайланд с труднопроизносимото име Маха Ваджиралонгкорн е далечен и непредвидим владетел

Новият крал на Тайланд е непредсказуем.
.
Той е сред най-богатите монарси в света
Личното състояние на тайландския крал е оценявано на 30 милиарда долара. Според някои издания, сред които и "Бизнес инсайдър", той е бил най-богатият монарх в света миналата година. 
По-голямата част от имуществото на Маха Ваджиралонгкорн е стопанисвано от тази служба. То включва 6560 хектара земи в Тайланд, 40 000 договора за наем, 17 000 от които в столицата Банкок.
През 2017 г. Маха Ваджиралонгкорн постави службата под свой пряк контрол и по-късно съобщи, че отменя данъчните изключения за нея.
Само в Банкок службата притежава 1328 хектара земя, някои от които в сърцето на бизнес квартала. Смята се, че само стойността на имуществото в тайландската столица възлиза на 33 милиарда долара, според биографията от 2011 г. на бащата на Маха Ваджиралонгкорн.
Личният секретар на краля, маршалът от военновъздушните сили Сатитпонг Суквимол, е ръководител на Службата. Преди това тя бе оглавявана от министъра на финансите.
Откакто кралят пое контрол върху службата, бяха обявени редица скъпи инфраструктурни проекти на земи, които тя притежава и е отдала под наем. Те са на обща стойност 4,7 милиарда долара.
Сред тях, например, е проект, финансиран от компаниите Ти Си Си груп и Фрейзър пропъртис, и двете контролирани от милиардера Чароен Сиривадханабхакди. Проектът се нарича Един Банкок и ще е на площ от 16,7 хектара, отдадени на лизинг до 2083 г. В него са вложени 3,5 милиарда долара. Предвижда се на земята да бъдат построени небостъргачи. Първата фаза от проекта ще бъде завършена през 2022 г.
Сред договорите за рента има какво ли не, но най-впечатляващите са земите, на които са построени едни от най-прочутите молове в света. Сред тях са търговските центрове Сиам Парагон, Сиам Дискавъри и Сиам Сентър, които привличат дневно по 200 000 души.

.
Има дял в банка Сиам, къта сред бижутата си огромен диамант
Маха Ваджиралонгкорн има дял от 23 процента в търговската банка Сиам - втората най-голяма кредитна банка в Тайланд. Той притежава и една трета от най-големия промишлен конгломерат в страната - Сиам саймънт груп.
И двете компании бяха основани с кралски указ през 90-те години на миналия век.
Сред бижутата на монарха е 545,67-каратов кафяв диамант, наречен Златен юбилей. Това е най-големият шлифован диамант в света, оценяван на 12 милиона долара.
Той беше подарен на бащата на Маха Ваджиралонгкорн, крал Пхумипхон Адунядет, през 1996 г. по повод 50-годишната от възкачването му на престола.
След кралските бижута е и златна корона, наречена Голямата корона на победата, тежаща 7,3 килограма. Тя е златна с инкрустирани скъпоценни камъни и с голям диамант от Колката, Индия, на върха.

.
Новата кралица – бивша стюардеса
Броени дни преди официалното си коронясване кралят на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн съобщи, че е сключил брак с интимната си партньорка генерал Сутхида Ваджиралонгкорн На Аюдхя и я обяви за кралица.
Съобщението бе направено от "Кралския вестник", в който се казваше, че 66-годишният крал е сключил брак с 40-годишната Сутхида, но не се уточняваше датата.
Имаше слухове, че двамата са били в интимна връзка още докато кралят е бил принц-престолонаследник, но едва сега връзката им се обявява публично.
Кралица Сутхида е четвъртата съпруга на крал Ваджиралонгкорн. Кралят има петима синове и две дъщери от предишни бракове.
Сутхида Ваджиралонгкорн е била стюардеса в авиокомпанията "Тай еъруейз" преди да бъде назначена за командир на семейната охрана на краля с чин генерал.

.
.
.