Стотици хиляди евро открити при обиските
Превратаджиите в Черна гора финансирани от ГРУ
Заговорът бил командван от трима руснаци в Белград

.
Шишмаков се провалил и като вербовчик във Варшава

ТРЪСТ
Шишмаков като военноморско аташе във Варшава
Владимир Мойсеев
ИНСАЙДЪР
Шишмаков и Мойсеев в Белград

При разследването на „Белингкет“ и „Инсайдър“ бе установено, че Едуард Широков (с истинско фамилно име Шишмаков) е учил във Военнодипломатическата академия на руското министерство на отбраната. На жаргона на ГРУ това заведение, което подготвя военни аташета и сътрудници на военното разузнаване, се нарича „Консерваторията“. На адреса на „Консерваторията“ бил регистриран и личният автомобил на Шишмаков. По-късно той служил като военноморско аташе в руското посолство във Варшава. Шишмаков обаче бил изгонен от Полша през 2014 г., тъй като се опитал да вербува подполковник от полската армия. Въпреки този провал през 2016 г. той получил нов задграничен паспорт, но с фамилно име Широков. Именно с този паспорт агентът на ГРУ отишъл в Сърбия, където отново се провалил, но вече във връзка с операцията в Черна гора. Черногорската прокуратура бързо успяла да потвърди частично показанията на Синджелич, като издирила и снимка от срещата на заговорниците в белградски парк.

Белингкет“ и „Инсайдър“ успели да установят и истинското фамилно име, както и биографията на втория организатор на преврата, когото черногорските власти обявиха за международно издирване под името Владимир Попов. Под този оперативен псевдоним се прикрива Владимир Николаевич Мойсеев, роден на 29 май 1980 г. Датата му на раждане, както и личното и бащиното му име съвпадат с тези на прикритието му. Всъщност същия пропуск допуснало ГРУ и при Шишмаков, и при Александър Мишкин, който е обвинен за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, което много облекчило работата на „Белингкет“ и „Инсайдър“. Мойсеев е завършил военно училище в Тюмен, а след това е прехвърлен в Москва, където е минал подготовка в специалните части на ГРУ. Там служил и Никита Минин, който също бе разкрит във връзка с опита за преврат в Черна гора. От неговия телефон била направена резервацията за хотела в Белград. В разговор с „Инсайдър“ Минин заявил, че Попов работи с него в списание, посветено на морското застраховане. Преди това двамата „застрахователи“ са били в Украйна през 2014 г. Освен това Попов е посещавал и други държави в Източна Европа като България, Гърция, Грузия, Полша, Молдова и др. До 2015 г. Мойсеев живеел в общежитието на своята военна част. След това материалното му положение видимо се подобрило. Той сега живее в московския район Черьомушки, като съсед му е Мишкин. Мойсеев е получил държавната си квартира само няколко месеца по-късно. Като се има предвид, че Мишкин и другият агент на ГРУ, замесен в отравянето на Скрипал – Анатолий Чепига, са получили апартаментите си като „приложение“ към званието „герой на Русия“, може да се предположи, че и Мойсеев може да е бил удостоен с тази чест от Путин, твърди „Инсайдър“.

.
Малофеев и Решетников дали едно рамо

ИНСАЙДЪР
Решетников (вдясно) получава орден от босненския сръбски лидер Додик. Константин Малофеев
Константин Малофеев
ИНСАЙДЪР
Преди изборите в Република Сръбска през 2014 г. изведнъж се стекоха множество руснаци в казашки костюми.

Скоро след провалилия се преврат в Черна гора, на 2 ноември 2016 г. руският президент Владимир Путин издаде указ, с който освободи от длъжност директора на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников. Бившият агент на КГБ на Балканите, а след това генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване (СВР), работи осем години като шеф на РИСИ. Той отстъпи това място на Михаил Фрадков, който по-рано оглавяваше СВР. Ветераните от разузнаването не би трябвало да имат пряко отношение към научната работа в изследователски институт, но всъщност РИСИ активно се занимава с „приложна дейност“, заради която „изгоря“ Решетников, изтъква „Инсайдър“.

Босна

Решетников по най-активен начин бил въвлечен в дейността на Балканите, като при това си сътрудничел с друг странен персонаж – православния олигарх Константин Малофеев, собственик на телевизия „Царград“. Двамата помагали при изборите в Република Сръбска (в състава на Босна) да си запази властта кремълският фаворит Милорад Додик, за което след вота той ги награди с ордена „Негош“.

Освен общия интерес към защитата на интересите на Кремъл в Източна Европа, Решетников и Малофеев ги сближава и показната религиозност. На тази почва двамата се сближили и с Георгий Шевкунов (отец Тихон), когото наричат „духовника на Путин“. С него Малофеев съгласувал своите действия по време на руското нашествие в Донбас.

Авантюра

Няколко дена след провалилия се преврат в Черна гора, беларуският историк Александър Усовски, който изпълнява поръчки на православния олигарх в някои източноевропейски страни, написал писмо до генералната директорка на „Царград-ТВ“ Елена Шаройкина, в което си предлагал услугите в Полша. В него той изтъква, че след като полският проект се увенчае с успех, никой няма да припомни на Малофеев „провала на черногорската авантюра“. Любопитно е, че в своите показания Синджелич подчертава, че в Москва се е срещал с агенти на ГРУ в нечии „разкошни апартаменти“, което също навежда на мисълта за възможна съпричастност на Малофеев. Самият православен олигарх не пожелал да коментира това пред „Инсайдър“.

Активисти

Но ако степента на участие на Малофеев в опита за преврат предизвиква въпроси, то участието на Решетников и РИСИ се потвърждава от множество факти. Сред тях е преписката на Усовски, която изтече в интернет. Той например си пише със сътрудника на РИСИ Николай Подчасов, за когото през септември 2016 г. търси (и намира) сръбски активисти. Подчасов предава списъка на „началството“, а Усовски по-късно се интересува дали кандидатурите са одобрени и може ли да отиде да вземе пари. Изглежда Решетников е използвал ресурсите на своя институт за решаване на своите политически задачи, изтъква „Инсайдър“.

.
Паричен превод изпратен от щаба на разведката

ИНСАЙДЪР
Скан от превода, направен чрез Westerm Union.

Шишмаков се опита да се оневини, като през декември 2017 г. изпрати обяснение до черногорската прокуратура. В документа той се назовава Широков и твърди, че се запознал със Синджелич в московски музей през 2015 г. След това се срещнал само веднъж с черногореца в Белград, за да го помоли да му уреди интервю с ръководителя на четническото движение в Сърбия. Прокуратурата обаче има и други улики, за които агентът на ГРУ не може да намери обяснение. Една от тях е паричният превод от $800, изпратен от Шишмаков на Синджелич на 25 септември 2016 г. - по-малко от месец преди изборите в Черна гора. Вероятно поради бързането, като адрес на подателя е посочен Москва, Хорошевское шоссе, 76. Както е известно от предишни публикации на „Инсайдър“, там се намира щаб-квартирата на ГРУ... На квитанцията, която се пази в банката, си личи подписът на Шишмаков.

.
.
.