Паспортите на всички издадени от една „специална служба“, оказаха се и комшии
Превратаджиите от Черна гора свързани с отровителите на Скрипал
Телефоните за неосъществения преврат купени в България

.
Телефоните за неосъществения преврат купени в България
Когато на 16 октомври 2016 година (ден преди парламентарните избори) премиерът на Черна гора Мило Джуканович заяви за предотвратения опит за държавен преврат, мнозина отначало не го приеха сериозно, защото твърде много приличаше на предизборен трик, още повече, че описанието на путча изглеждаше донякъде гротескно, пише The Insider. Според официалните данни две дузини заговорници от Черна гора и Сърбия, вероятно ръководени от чужбина, се опитали да купят оръжие, да попаднат в деня на изборите на територията на парламента, представяйки се за полицаи,  като трябвало да организират провокация, инсценирайки нападение срещу събралите се там мирни демонстранти, и под този предлог да завземат парламента, и да арестуват, (а вероятно и да убият) премиер-министъра. Планът е бил след това властта да премине в ръцете на „Демократичния фронт“- антинатовска и проруска партия.
Черногорските власти арестуват 20 човека и публикуват видео с иззетите боксове, бронежилетки, бодлива тел и други предмети (на видеото оръжието не е представено, но прокуратурата заяви, че е намерила 50 пушки и 50 пистолета, които ще бъдат представени в съда).
Цялата тази история изглеждаше толкова карикатурно, че световните медии почти не я забелязаха. Но само докато на 24 октомври Сърбия не арестува трима руски граждани, у които, по данни на сръбската полиция, били открити фалшиви полицейски униформи, 122 000 евро кеш и оборудване за зашифроване на телекомуникационна връзка. The Insider, позовавайки се на източници в българските гранични служби, твърди, че Попов е бил в България на 10 октомври 2016 година, няколко дни преди планирания преврат в Черна гора. А в черногорската преса с позоваване на източници от полицията, се твърди, че телефоните с шифрована връзка, ползвани от заговорниците, са купени именно в България. 
.
Секретарят на Съвета за сигурност на Русия ходил да се извинява
След като Черна гора заяви за задържането на престъпната група, готвила преврата, информацията бе потвърдена и от тогавашния премиер и сегашен президент на Сърбия Александър Вучич, според когото задържаните са координирали действията си с чужденци.
След това според в. „Комерсант“ в Белград е пристигнал секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. По време на това посещение на Патрушев в сръбската столица е било съобщено, че Сърбия е депортирала няколко руснаци във връзка с подготовка на акцията в Черна гора. Според източници на „Комерсант“ Патрушев е бил в Белград, за да урегулира този конфликт.
По-късно британският в. „Гардиън“ пък съобщи, че Патрушев най-вероятно е поднесъл извинения на Сърбия за “недопустимата операция, която не е била санкционирана от Кремъл”.
В пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия са заявили, че Патрушев не се е извинявал пред никого, защото нямало за какво, пише Би Би Си.
Само три дни след посещението на Патрушев в Сърбия, на 29 октомври, сръбската полиция откри в гората в непосредствена близост до дома на семейство Вучич в белградския квартал Яийнци ръчен гранатомет, 4 ръчни гранати, 100 патрони за „Калашников" и още 20 патрона от различен калибър, пише The Insider. Арсеналът е открит в кола, скрита на 20 метра от пътя към дома на бащата на сръбския премиер, когото той често посещава, а засадата е била на място, където колата на премиера намалява скоростта до 10 км/ч.
По-късно разследващите откриват още една кола, но този път в гараж в Нови Белград. В нея са открити автомати Heckler & Koch, амуниции, 200 г тротил, детонатор, прикрепен към мобилен телефон и пистолет.
Службите за сигурност скриха премиера на сигурно място. След предотвратяването на покушението срещу Вучич министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в съобщението си за пресата заяви, че вероятно то е организирано от сили извън страната, които не са доволни от суверенния избор на сърбите „Историята доказа, че тези сили винаги могат да намерят някого в Сърбия да им свърши мръсната работа“.
По-късно на пресконференция Вучич отново потвърди версията за чуждестранната следа и отбеляза, че сръбските правоохранители неведнъж са получавали данни за възможни покушения, организирани от чужбина, въпреки че преди те не са намирали потвърждение.
И Сърбия, и Черна гора отначало не отправиха обвинения срещу руските власти, защото допускаха, че престъпната група може би не е действала от името на държавата, но тогава се появи информация, която не бе особено приятна за Москва. Единият от двамата руснаци, които Черна гора обяви за издирване чрез Интерпол, известен на следствието като Едуард Широков, е пресякъл границата с друг, официално издаден руски паспорт, но с друга фамилия (Шишмаков), при това съвсем доскоро Шишмаков е работил като военно аташе в руското посолство във Варшава. Всички събрани доказателства свидетелстват за това, че той е щатен сътрудник на ГРУ, макар че Русия отрече този факт и отказа да го предаде на Черна гора.
Според бивш лидер на една друга балканска страна, запознат със ситуацията (той се съгласи да разговаря с авторите на това разследване, но пожела анонимност), премиер-министрите и на Черна гора, и на Сърбия получили уверенията на Патрушев, че замесените в тази история лица нямат никакво отношение към Русия, затова сведенията, че поне един от тях е свързан с ГРУ, дошли като гръм от ясно небе.
.
.
.