ГРУ: Операция Черна гора
Шишмаков и Мойсеев командвали заговора от Белград. Паспортите им с номера, близки до тези на отровителите на Скрипал

Снимка: АП/БТА
Черногорски полицаи задържат участници в опита за преврат.
.
500 пучисти разделени в три групи
500 заговорници е трябвало да участват в преврата в Черна гора, планиран за 16 октомври 2016 г. - деня на парламентарните избори в републиката. 
Първата група е трябвало да проникне в сградата на парламента в Подгорица. Втората група е имала за задача да се смеси с тълпата протестиращи срещу изборните резултати привърженици на опозицията и да предизвика безредици.  В това време първата група е трябвало да открие огън по демонстрантите. 
Третата група, в която е имало снайперисти, е имала най-важната задача. Тя е трябвало да застреля премиера на Черна гора Мило Джуканович. „В резултата на всичко това, разказва главният специален прокурор Миливое Катнич, една от опозиционните партии е трябвало да завземе властта, което на свой ред щеше да доведе до отказ на Черна гора от влизане в НАТО“.
Според информациите на разследващите в Подгорица двама руснаци са финансирали сръбския националист Александър  Синджелич, лидер на движението на „Сръбските вълци“. Синджелич е воювал в Донбас на страната на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Той е трябвало да закупи оръжие и да вербува хора за организиране на преврата.

.
„Попов“ награден с жилище в Москва, комшия е на Мишкин

 
Превратаджията Владимир Мойсеев е завършил военно училище в Тюмен, след което бил пратен в Москва. Там той служил в полк от спецназа на ГРУ, който през 2008 г. взел активно участие в руско-грузинската война. На следващата година Мойсеев придобил втората си идентичност в лицето на „Владимир Попов“. С паспорт, издаден на това име, той обикалял из цяла Източна Европа. До 2015 г. превратаджията бил настанен със семейството си в общежитието на своята военна част, но след това материалното му положение видимо се подобрило. Сега Мойсеев живее в московския район Черьомушки, като съсед му е отровителят Мишкин. Според „Инсайдър“, тъй като подобно държавно жилище се дава като добавка към званието Герой на Русия, може и „Попов“ да е удостоен с тази чест от Путин. 

.
.
.