Топ 10
Зоопаркове
.
1. Лондон

Снимка: zsl.org
Зоологическата градина в английската столица е най-старият подобен парк в света. Тя е създадена през далечната 1828 г. и е разположена на сравнително скромните 120 декара. Тя е дом на 20 166 животни от 698 вида. Зоопаркът разполага с абсолютно уникална колекция от насекоми. 

.
2. Сан Диего

Снимка: sandiegozoo.org
Тук е домът на гигантската панда и на още 3700 животни от 650 вида. След последното си разрастване, паркът се простира на малко над 331 декара. Тук особено ясно се виждат модерните тенденции животните да не се държат заключени в клетки, а да се пускат да се разхождат максимално свободни.

.
3. Пекин

 
Градината е създадена по времето на династията Кинг през 1908 г. На почти 736 декара са разположени впечатляващите 14 500 животни от 950 вида. Половината от обитателите са сухоземни, а останалите – водни или земноводни. 

.
4. Колумбия, Охайо

Снимка: columbuszoo.org
Със сигурност в Колумбия, Охайо се намира една от най-впечатляващите зоологически градини в САЩ. На площ от почти две хиляди декара посетителите могат да видят 7000 животни от 800 вида, като най впечатляващи са огромните басейни и аквариуми. Зоологическата градина е една от най-богатите, като бюджетът, осигурен само от дарения, възлиза на над три милиона долара годишно.

.
5. Москва

Снимка: moscowzoo.su
Московският зоопарк е един от най-пренаселените в света. 170 декара са дом за 8270 животни от над 970 вида. Зоологическата градина на руската столица има славна история, която датира от 1864 година. Известният с изключително високо квалифицирания си екип зоопарк е специализиран в опазването и репродукцията на застрашени видове.

.
6. Претория

Снимка: nzg.ac.za
Националната зоологическа градина на ЮАР е събрала в себе си съкровищата на Африка. На площ от над 700 декара могат да се видят повече от 9000 животни от 700 вида. Самият зоопарк е уникален, като половината от него е разположена на равнинен терен, а другата половина е на близките хълмове. Двете половини са разделени от река, която минава през зоопарка.

.
7. „Дисни“

Снимка: disney.go.com
Без съмнение, зоопаркът на „Дисни“ е най-популярният в света. Поне по 10 млн. души годишно идват тук, за да разгледат уникалния дом на животните, който се простира на почти две хиляди декара площ. Концепцията на стопаните е да осигурят среда максимално близка до естествената за своите питомци. Почти всички животни се разхождат свободно. Градината на „Дисни“ може да се похвали с няколко горили, комодски дракон и други застрашени видове.

.
8. Торонто

Снимка: torontozoo.com
Най-голямата зоологическа градина в Канада има претенции да оглави класацията за най-щадящо отношение към животните. Паркът е с огромни размери и се простира на над 2300 декара. Впещатляващото е, че тази огромна площ е дом на едва 5000 животни от „само“ 460 вида. Най-популярната оценка на посетителите е, че ако има животински рай, той се намира в Торонто. Зоопаркът има и най-дългото работно време в света. Почива на един-единствен ден – Коледа.

.
9. Бронкс

Снимка: bronxzoo.com
За зоопаркът в Бронкссе смята, че е изграден на най-скъпия парцел в света. Общо 4000 животни от 650 вида могат да бъдат видени на площ от 886 декара. Около два милиона посеттели годишно правят това място най-популярния градски зоопарк в света. 

.
10. Берлин

Снимка: zoo-berlin.de
Със своите 287 декара площ зоологическата градина в германската столица изглежда направо миниатюрна в сравнение с със своите конкуренти. На тази сравнително неголяма площ са концентрирани почти 19 хиляди животни от впечатляващите 1380 вида, с което тази зоологическа градина спокойно може да бъде класирана като най-богата, но и най-пренаселена в целия свят.

.
.
.
.
Класация: други материали