Уволнен полковник първи отвлича самолет у нас
Страшимир Михалакев намира убежище в Турция, после моли да се върне у нас

Дописка във в. „Народен глас“ от лятото на 1948 г.
.
Съветското разузнаване в основата на краха му
Съвсем наскоро в руските медии се появиха причините, поради които Михалакев бива уволнен след 9 септември. Оказва се, че през 1942-1943 г. той неколкократно е бил доближаван от съветското външно разузнаване с цел да бъде вербуван. В крайна сметка се стига до момент, в който прекият му началник полк. Стефан Недев, сам съветски шпионин, се опитва да го привлече за каузите на Москва. Михалакев не само не се поддава, а дори докладва на ген. Никола Михов (б.р., бъдещ министър на отбраната и регент, осъден на смърт от Народния съд) за случилото се. Недев успява да се спаси от наказание, но съветското разузнаване не забравя за делото на Михалакев.

.
През 1972 г. трима българи отвличат Боинг в САЩ
На 5 юли 28-годишните Михаил Азманов и Димитър Алексиев похищават самолет Боинг 737 на американската авиокомпания Pacific Southwest със 77 пасажери и 8-членен екипаж на борда. След това обявяват искането си: 800 хил. долара в брой (равностойни на $4 603 000 днес), два парашута и навигационни карти, с които да стигнат до Сибир.
Както установяват разследващите от ФБР впоследствие, Азманов и Алексиев имат съучастник – трети българин. Това е 29-годишният Любомир Пейчев. Похитеният самолет каца в Сан Франциско в 10,24 часа. Полицията влиза в контакт с българите и им предлага пилот с международен опит и по-голям самолет – похитеният 737 може да прелита до 2400 км и няма как да стигне до Сибир с едно зареждане. Предложението е отхвърлено. Похитителите се съгласяват единствено на предложения нов пилот. Полицията казва, че събирането на парите и намирането на пилот ще отнеме време.
Българите отвръщат, че ще изчакат във въздуха и нареждат на капитана да излети незабавно. 
При повторното кацане агенти под прикритие влизат в самолета. Следва екшън със стрелба, при която Азманов и Алексиев са убити. Пейчев е арестуван 8 дни по-късно и осъден на доживотен затвор. 

.
.
.