Топ 10
Истински пирати
.
7. Мери Рийд

 
Малката Мери имала изключително мизерен живот. Това била основната причина да потърси щастието си на корабите. Качва се на холандски кораб, който плува към Карибите. Там тя се запознава с Калико Джак. Той бил обикновен престъпник и някак си на двамата им хрумнала идеята да превземат кораб. Успяват и това е началото на пиратската кариера на Мери, която успява да направи още няколко удара.

.
8. Хауъл Дейвис

 
Животът на Хауъл Дейвис е показателен за пиратския живот изобщо. На 11 юли 1718 г. той бил пътник на кораб, похитен от пирата Едуард Ингланд. Дейвис избира да се присъедини към пиратите. Следва кратка, но изпълнена с жестокости и убийства кариера. Дейвис е известен с това, че един по един предава всичките си другари. След едва 11 месеца пиратстване той на свой ред е предаден и убит от засада.

.
9. Самюел Белами

 
За историята той е по-известен като Черния Сам. Интересното за него е, че кариерата му започва като ловец на пирати в състава на кралския флат на Англия. Сам успешно преследвал и унищожавал карибските пирати до момента, в който той и екипажът му решили да работят за своя сметка и на свой ред станали пирати.

.
10. Сър Хенри Морган

 
Репутацията на Хенри Морган е свързана с превземнето и ограбването на Сантяго де Куба и Канпече в Мексико. Дълги години той бил пират на заплата от Лондон. Губернаторът на Ямайка го наема, за да прочисти карибите от испански пирати. Хенри Морган се справя блестящо и прогонването на испанците се смята за върхът в кариерата му.

.
6. Хенри Ейвъри

 
Това  е наистина забележителен пират, който е бил активен в края на 17-ти век. Хенри, който бил известен и като Джак или Джон с право може да бъде наречен Краля на пиратите и то не заради неговата жестокост или кръвожадност, а заради неговата ... дипломатичност. Няма грешка, Хенри превърнал пиратството в печеливш бизнес и постоянно създавал нови съюзи и коалиции за своите операции. Той е известен с това, че единствен сбъдва пиратската мечта – пенсионира се с натрупаното си богатство.

.
1. Чинг Ши

Снимки: thewayofthepirates.com
Наистина не е за вярване, но най-страшният пират на всички времена е жена. Чинг Ши била проститутка в бардак в Кантон, когато била отвлечена от пиратска банда. Тя станала наложница, а впоследствие съпруга на пиратския капитан Женг И. Чинг Ши бързо се издигнала в йерархията до заместничка на съпруга си. Когато последният умрял, тя поела командването на пиратите. Управлявала с желязна ръка и много скоро пиратската й флотилия наброявала 1500 кораба с екипаж от на 180 хиляди главорези. За историята тя остава най-свирепият пират, който е властвал на азиатските морета.

.
2. Едуард Тийч

 
По-известен е с прякора си – Черната брада. Легендите, които и до днес се разказват за него са безбройни. Описват го като кръвожаден злодей, който е избивал невинни хора и трупал несметни богатства на безлюдни острови. Истината е различна. Едуард Тийч бил пресметлив човек, който крадял с официално разрешение от Лондон. Изобщо не бил тираничен, напротив екипажът му съвсем демократично го избрал за капитан. Ако щете вярвайте, но той не е наранил или убил нито един от своите пленници.

.
3. Кристофър Мингъс

 
Мингъс е бил изключително успешен пират. Той се присъединява към банда през 17-ти век и скоро се сдобива със собствен кораб. Специализира се в ограбването на претоварените със злато испански кораби, които се връщали към Европа с плячка от Америките. Мингъс в никакъв случай не бил кръвожаден, а гледал на пиратството просто като на бизнес.

.
4. Бартоломю Робъртс

 
Роденият в Уелс пират бил известен като Черния Барт и бил наистина жесток и брутален. Историческа истина е, че е избивал до крак екипажите на пленените кораби. Районът му на действие бил в най-отдалечените части на Южна Америка. Барт бил изключителен мореплавател и печелил битките най-вече с изкусното управление на кораба си. Барт отплавал в открити води още в детска възраст и прекарал на практика целия си живот в океана.

.
5. Братя Барбароса

 
Аруж и Хайдердин, по-известни като братята Барбароса, са започнали пиратската си кариера в родната си Гърция, а първите им жертви са търговски кораби, които пътували към остров Лесбос. Паметна за тях е 1505 г. Тогава те организират изключителна по своята дързост атака на пристанищния град Джерба. Битката е изключително свирепа и кървава. Десетки кораби са потопени, а хиляди са избити. Аруж обаче не се задоволява с плячката. Той успява да се добере до алжирския султан и да го убие. Сяда на трона и двамата с брат му години наред управляват с нечувана жестокост страната.

.
.
.
.
Класация: други материали