Капаните на екстремните диети и хранителните добавки
При липса на белтък над 10 дни организмът отслабва, имунитетът пада, може да се развие анемия

Снимки: BT.com, daysoftheyear.com
.
40% от работещите изобщо не закусват
Последните изследвания показват, че българинът масово се храни неправилно. 30-40 на сто от работещите изобщо не закусват, пият едно кафе и тръгват, а така организмът остава без енергия. На обяд, ако има време, се хапва нещо набързо, и вечер се започва голямото ядене и пиене. Грешка е и децата да се пускат на училище гладни. 
Обяснението на специалисти защо българите продължават да се придържат към грешни модели на хранене, след като повечето са съвсем наясно с правилата, е просто - инстинктът за хранене нарушава разумното мислене и когато си гладен не разсъждаваш кое е полезно и кое - не.
"Преди години сме правили изследвания с опитни животни, като сме оставяли мъжки екземпляр за 24 часа гладен. На другия ден му слагаме храна и пускаме женска. Резултатът е, че той се нахвърля на храната, напълно игнорирайки половия нагон", разказа Божидар Попов. И добави, че и при хората е така - загуби ли някой интерес към храната, той си отива.
На въпроса как гледа на безумните реклами в интернет за "вълшебни" илачи, с които отслабваш с 20 килограма за 2 дни, Попов каза, че това е абсолютна измама, дори престъпление. Разчита се на лековерието на хората, допълни Попов. Според него хубаво би било въпросните "вълшебни" съставки поне да не са вредни, но и това не е много ясно, защото не са изследвани.
"Изумително е как един препарат може да лекува всичко - от псориазис до диабет и полова немощ, и то дори не е лекарство, а някаква добавка", коментира лекарят. Той допълни, че хората трябва да са наясно - хранителните добавки не лекуват, не предпазват от болести и не заменят пълноценното здравословно хранене. По думите му вече има немалко случаи, когато хора са спирали лекарствата си, след като започнат да приемат някакъв такъв тип препарати, в резултат на което състоянието им рязко се влошава.

.
Най-добрият пробиотик е кисело мляко с лактобацили
Не трябва да се прекалява и с пробиотиците, каза още Попов. Според него най-добрият пробиотик е естественото кисело мляко с лактобацили. Проблемът е, че има голяма разлика в качеството на млеката по отношение на пробиотичната им активност. Лекарят е доста скептичен към ползите на т.нар. супер храни, които нахлуха през последните години - чиа, киноа, годжи бери и т.н. "Това са пак нови моди, но тези храни не са характерни за българина, нашият геном не е адаптиран към тях", посочи Попов.
Като наша, родна супер храна от растителен произход лекарят посочва чесъна, особено докато е още зелен. Той припомня, че миризливият зеленчук действа антиоксидантно, антитуморно и повишава имунитета.

.
.
.