Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата:
Насилието над деца ги превръща в аутсайдери
Липсата на капацитет да се справиш с проблемите подтиква хората към агресия. Родителите прибягват до шамари, когато се страхуват да не се провалят. Нечовешко е при развод подрастващите да се използват за разменна монета. Тормозените у дома подрастващи са склонни към употреба на наркотици, тютюнопушене, сексуален живот в ранна възраст, психични проблеми. Системата на закрила на детето е пред пълен разпад

.
Съседка на убиеца от Габрово: „Майката не е невинна жертва”
Няколко дни след жестокото убийство в Габрово, при което Дилян Бетев хвърли от мост петгодишния си син Дариел, съседка на семейството избра да разкаже пред Агенция „Монитор” другата гледна точка за родителите и отношенията в семейството им. 
орница Д. живее в същия блок и вход и твърди, че познава добре убиеца, съпругата му и жертвата. „Не мога да остана безучастна и да гледам как обивняват за всичко бащата и го изкарват единствено него виновен, а Петя излиза като жертва и добра и грижовна майка. И двамата са еднакво виновни за случилото се. Бяха ненормалници и постоянно се караха”, твърди комшийката. Тя разказва, че в семейството непрекъснато имало кавги и се чували виковете на Петя. „Това обаче не бяха викове от бой. Тя крещеше по бащата и детето: „Мразя ви! Не мога да ви дишам, изроди! Вървете на майната си!” И двамата не бяха никакви родители. Оставяха детето само да се разхожда по тъмнините, а те играеха табла и пиеха на една маса пред блока. Бащата неведнъж ми е споделял, че Петя не иска изобщо да се грижи за детето и се е заканвал да я напердаши, защото тя оствяла малкия болен и не искала да му дава лекарства, да го лекува. Не е вярно, че Дилян не обичаше Дариел. Обичаше го много! Постоянно тичаше с него по болници, когато се разболее. Купуваше му нови играчки, глезеше го. Не знам какво го е накарало да извърши това ужасно нещо. Но със сигурност майката също има вина, защото тя го е довела до това състояние”, убедена е съседката Зорница. Тя разказва също, че нито веднъж не е виждала майката в кръв, а за поведението на „тормозената” жена споделя:
„Излизше късно вечер, облечена като евтина проститутка и заминаваше някъде чак до сутринта. Категорично заявявам, че майката в никакъв случай не е жертва на домашно насилие.”
Зорница също споделя нещо, което казаха и останалите съседи и живеещи в квартала – че през последните месеци майката Петя изглеждала бременна и имала коремче. След като се върнала след две седмици, прекарани в неизвестност обаче, коремчето и го нямало. Комшийката вижда също противоречие в думите на майката. „Първо казва, че Дилян е заплашвал да ги убие и двамата. След това тя изчезва, като оставя детето на насилника. Това поведение на грижовна майка ли е?” Жената намира обяснение и за причината, подтикнала бащата да убие детето. „Той не работеше никъде и нямаше пари за да гледа детето сам. И затова сигурно е решил да го убие за да се отърве от него.”
Съседи на семейството на убиеца пък разказват, че в деня, когато Милен бил арестуван, жена му Петя се прибрала в жилището. Но не била сама. С нея имало мъж, с когото са  забелязани няколко пъти да излизат и да пушат цигари на балкона. Съкварталците й предполагат, че този мъж най-вероятно е мистериозният любовник, при когото жената е прекарала две седмици, след като напуснала дома си. 

.
.
.