Правителството одобри сделката
Купуваме Ф-16 с $60 млн. отстъпка от САЩ
Общата цена на новите изтребители Ф-16 Блок 70 за Българската армия е 1,256 млрд. долара. Машините ще са с разузнавателни възможности, въздух-въздух и въздух-земя

.
Block 70 супер машина на 21 век
Най-новото поколение на легендарния и предпочитан в НАТО изтребител Ф-16, носещо наименованието Block 70 е последен писък на военната индустрия и по нищо не отстъпва на своите събратя от пето поколение Ф-22 и Ф-25, които са на въоръжение в американската армия.
Именно системи, разработени за пето поколение изтребители са внедрени и в супермодерния Block 70. Едната от тях гарантира, че пилотът няма да загине, ако например му прилошее. Чрез нея машината поема ситуацията в свои ръце, при застрашаващо приближаване до земята. В същото време супермодерният радар на този изтребител го прави повече от боеспособен, като му позволява да прихваща над 20 цели едновременно. Всъщност последната модификация на на най-масовия изтребител в света разполага със софтуер на 95% сходен с този на Ф-35 и със 70% сходство спрямо хардуера на същия самолет. Освен това Block 70 може да се похвали с летателен ресурс от цели 12 000 часа, превъзхождайки и руските изтребители, а и шведския Gripen, правейки паралел с който шефът на отдел „Международно бизнес развитие на F-16 в компанията производител Lockheed Martin Джеймс Робинсън заяви неотдавна: „Ф-16 се представя блестящо по отношение на аеронавтиката и със сигурност има предимство в авиониката, особено по отношение на радара.“.
При финализиране на сделката, самолетите за България ще са сред първите произведени в новия завод в Грийнвил от този модел, заедно с тези за Словакия и Бахрейн.

.
.
.
.
Власт: други материали