Бели хакери, черни хакери
ЕГН-тата на гражданите са буквално навсякъде – в компютрите на банките и финансовите институции, в хотели и магазини. Толкова ли е страшно, че сакралните лични данни на 5 милиона българи станаха публично достояние?

.
Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Не се пробвайте, ще ви хванем!

 
Вече има задържан, заподозрян за хакерската атака в НАП. „Той е т.н. "бял хакер" и в работата си тества уязвимости на сигурността на различни компании“, поясни в сряда пред Нова тв Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.
"Имаме ресурси да вземем мерки срещу такива хора. Установен е адресът му. Иззети са доказателства - лаптоп от работното му място, два - от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака", добави той.
Колев уточни, че профилът на арестувания не съвпада с профила на руснак, женен за българка, каквото писмо до медиите беше изпратено от електронен адрес, притежателят на който се представяше за извършител на хакерската атака.
"Мотивът за извършване на атаката е да се докажат качествата, които има определеното лице. Има момент на себедоказване", коментира той.
"Обект на такива атаки са не само държавни институции, а също банки, административни органи и т.н. Трябва да се подходи сериозно към защитата на техните бази данни. И евентуална търговия с такива данни също попада по ударите на закона. Така че тези, които смятат да правят такива неща, е добре за знаят, че рано или късно ще бъдат установени", каза още Колев.

.
„Руснакът“ прати нов мейл до медиите
Мъжът, който твърди, че е източил лични данни, изпрати нов имейл до три български медии. В него човекът, който се представя за руснак, обяснява, че системите на държавата не работели от години, а той имал готовност да пусне още данни в публичното пространство. 
„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът. Той разкрива, че е руски гражданин, женен за българка. „Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”, пише още той.
„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо. То е изпратено от имейл адрес, различен от този, от който бяха получени хакнатите данни.
"Разпоредил съм ГДБОП да се свържат с медиите, които са получили писмо от представящия се за руски хакер, който атакува системата на НАП. В момента тече проверка и като приключи, ще разберете всичко“, коментира по-късно пък вътрешният министър Младен Маринов. 

.
IT специалист: Извършителят може да е гневен бивш служител
Извършителят на атаката може да е гневен бивш служител или специалист, ремонтирал служебен компютър на човек от НАП или министерството. Това заяви в ефира на „Здравей, България” програмистът и създател на "Софтуерен университет" Светлин Наков. 
"Най-вероятно обаче човекът си е инсталирал програма със стандартна парола, която я има в интернет", поясни експертът. По думите му масово в държавните институции има пробив в сигурността. „Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация”, каза още Светлин Наков. Той допълни, че вероятно хакерът е българин. 
„Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата. А и един руснак ще знае ли тази дата?”, коментира още Наков.

.
ЕГН-та на депутати и съдии в папка KRASI
Имената и ЕГН-тата на целия политически и административен елит се съдържат в папка, озаглавена KRASI, от хакнатите данни от НАП. Това показа справка на „Труд“ в документите.
Информацията е отпреди повече от 10 години – от времето на 40-тото народно събрание 2005-2009 г. (тройната коалиция при кабинета „Станишев“). Бойко Борисов фигурира в списъка като кмет на София.
В списъците са включени всички депутати, министри и зам.-министри, областни управители и техните заместници, шефове и членове на ръководствата на държавни органи, кметове и общинари. Отделни списъци са обособени за отговорните лица в партиите, за прокурорите и следователите и за съдиите. През 2009 г. изпълнителен директор на НАП е Красимир Стефанов, впоследствие депутат от ГЕРБ в 42-рото НС.

.
.
.