Завръщането на Урсула фон дер Лайен
Германката се прибира в родния си Брюксел като председател на Европейската комисия

Европейският парламент избра с 383 гласа "за" Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия от 1 ноември. Тя ще бъде първата жена начело на институцията.
.
"Зелените" искат четири поста, за да сътрудничат
Филип Ламбертс, съпредседател на групата на "Зелените" в Европейския парламент, поиска четири комисарски места за еколозите в екипа на бъдещия председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен като предварително условие да сътрудничат с нея, предаде Франс прес.
"Не трябва да разчитат на "Зелените" за гарантиране на мнозинство в парламента, ако не сме в Еврокомисията. Щом ни искат - плащат", заяви на брифинг с журналисти Ламбертс.
Предвид представянето на "Зелените" на европейските избори на 26 май, това прави четирима комисари, изчисли той.
Белгийският еколог изрази "раздразнение" от отношението на френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел, които според него смятат, че един еврокомисар от редиците на "Зелените" е достатъчен в бъдещия екип на Фон дер Лайен.
В началото на месеца председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова "Зелените" да бъдат включени в разпределянето на висшите европейски постове, което в крайна сметка не стана въпреки напредъка им на изборите.
До встъпването си в длъжност на 1 ноември Фон дер Лайен трябва да състави нова Комисия, включваща по един комисар от всяка страна членка - общо 27 заедно с председателката, ако Великобритания напусне ЕС в обявени срок 31 октомври.
Комисарите биват предложени от правителството на страната си. Тъй като нито едно от правителствата не се ръководи от "Зелени", такъв представител могат да излъчат само страни с коалиционно правителство с участието на екологични партии. Една от тези страни е Дания, но постът там вече е попълнен от либералката Маргрете Вестагер, която ще бъде заместник-председател на ЕК. Правителството на Люксембург се договори да бъде представлявано в Еврокомисията от социалдемократ.
"Зелените" са част от правителството в още две страни - Швеция и Финландия.

.
Отзиви
* Избирането на Фон дер Лайен е показателно за състоянието на ЕС, написа германският всекидневник "Нойе оснабрюкер цайтунг" в редакционна статия в сряда, припомняйки, че "в миналото политиката беше смятана за изкуството на компромиса между това, което си представяме и това, което можем да постигнем".
"В ЕС, с неговите 28 страни членки, тя се редуцира до изкуството на най-малкия общ знаменател", подчертава изданието.
* В речта след избирането си, Фон дер Лайен звучеше като страстна поддръжничка на глобализацията, отхвърляйки изолационизма като неподходящ за Европа. Тя отправи и едва прикрити критики към китайската инициатива "Един пояс, един път". Този подход ще я доведе до конфликт с някои страни членки, особено от източните и южни части на Европа, които смятат Брюксел за склонна към намеса чужда сила, оспорваща техния суверенитет. А изказванията й за свободната търговия и многостранния подход я противопоставят на програмата на президента на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва "Ню Йорк таймс".

.
.
.
.
Свят: други материали