Топ 10
Най-кошмарните страни
.
1. ЦАР

Снимки: wikimedia.org
Средна продължителност на живота – 45,91 години.
Централноафриканската република е класирана на 187-мо място от 188 държави в света по ниво на човешко развитие. Болести като СПИН и малария унищожават с ужасяваща скорост населението на страната. Здравните грижи са на практика нулеви, а оцеляването – въпрос на късмет.

.
2. Лесото

 
Средна продължителност на живота – 46,02  години.
Една малка африканска страна с население почи колкото Северна Македония държи черният рекорд по ниво на заболяваемост от СПИН. Малко над 50% от жените тук са болни от смъртоносния вирус. Лесото е изключително бедна страна, която е заобиколена от всички страни от територии на ЮАР- С титанични усилия на множество благотворителни организации средната продължителност на живот „скочи“ от 42 на 46 години от 2014 до 2019 г.

.
3. Сиера Леоне

 
Средна продължителност на живота – 46,26 години.
Болестите не са най-смъртоносният проблем за жителите на Сиера Леоне. От 1991 г. до 2002 г. страната е разкъсвана от брутална гражданска война. И в момента тук върлуват въоръжени до зъби банди, които се избиват помежду си. В най-честия случай войниците са 10-годишни деца. Инфраструктурата е тотално разрушена, поне два милиона души са без дом, а епидемията от ебола през 2014 г. съсипа страната, в която няма държавно здравеопазване.

.
4. Зимбабве

 
Средна продължителност на живота – 46,59 години.
Зимбабве е изключително богата на природни ресурси страна, в която обаче жителите обикновено не доживяват до 47-мия си рожден ден. Несметните богатства се разграбват безогледно от управляващата върхушка, а обикновените хора живеят и умират в ужасяваща мизерия най-често от холера и СПИН при пълна липса на обществено здравеопазване.

.
5. Гвинея Бисау

 
Средна продължителност на живота – 46,76 години.
Ако смятате, че в България не достигат лекари, то най-вероятно ще промените мнението си при стряскащата статистика на тази западноафриканска страна. Тук има едва по петима лекари на 100 хиляди души. Близо 9 на сто от населението се разболява и умира от позабравената в Западния свят малария. Смъртността на родилки и новородени бебета е ужасяваща, а всяка втора жена е подложена на обрязване, което се извършва с бръснач и без упойка.

.
6. Замбия

 
Средна продължителност на живота – 46,93 години.
През 70-те години на миналия век Замбия беше изключително просперираща страна, богата на природни ресурси. Сривът на цените на медта обаче на практика разруши икономиката й. В момента 70% от населението трябва да оцелява под нивото на абсолйтна бедност. Хората мечтаят за чиста вода, а медицинските грижи са в сферата на фантастиката.

.
7. Афганистан

 
Средна продължителност на живота – 47,32 години.
Тук вече не помнят времената, когато не е имало война. Смъртността на родилки и бебета е най-висока за целия свят. В резултат на войните броят на инвалидите е достигнал кошмарни нива. Според официална статистика в Афганистан в момента живеят повече от 80 хиляди човека с липсващи крайници. Те трябва да оцеляват при нулева помощ от държавата.

.
8. Свазиленд

 
Средна продължителност на живота – 47,36 години.
Малката южноафриканска страна е абсолютен рекордьор по брой жертви на СПИН. Всеки четвърти възрастен е болен от тази болест. На този фон смъртността в резултат на туберкулоза е направо „дребен“ проблем. Общо 18 на сто от населението на страната умира от туберкулоза.

.
9. ДР Конго

 
Средна продължителност на живота – 47,42 години.
Парадоксално е, но е факт, че Конго е втората по големина страна в Африка и една от най-богатите на природни ресурси. Страната обаче е в плен на политическата нестабилност и варварската експлоатция на ресурсите. Обикновените хора тук живеят в ужасна мизерия при абсурдни хигиенни условия.

.
10. Чад

 
Средна продължителност на живота – 48,52 години.
Прегледайте официалните статистики и ще откриете, че Чад е на абсолютното дъно по бедност и корупция. Тук военните преврати са ежедневие. В резултат на всичко това едва 52 на сто от градското население има достъп до питейна вода, а само два процентаимат достъп и ползват средства за лична хигиена. В селските райони положението е още по лошо.

.
.
.
.
Класация: други материали