Хакери на задкулисието
Прокопиев и „Бивол“ лъснаха от атаката срещу НАП. Ударът – част от рекетьорската схема на родената от Костов олигархия

.
ГДБОП отново в офисите на хакера

 
Имаме основания да считаме, че Кристиян Бойков не е сам – има поръчител, има и изпълнител, обяви във вторник пред журналисти и главният прокурор Сотир Цацаров. По същото време антимафиоти от ГДБОП влязоха отново да претърсват офиса на фирмата, в която работи Кристиян Бойков. 
„Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, каза главният прокурор. По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин. „Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват. Ние разполагаме с доказателства въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях“, поясни той. Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. „Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той. 
Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, допълни Цацаров. „Всичко това - руски хакери, това е начална маскировка за създаване на съответна начална версия, която да раздуе нещата в повече и повече. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж, звучи благородно, но не е това истината", подчерта още Цацаров. Според него целта на атаката ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака срещу НАП Цацаров отговори: "След като са били търсени, от доказателствата по делото е ясно, че са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени от моя гледна точка. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров. Според него някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически. "Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров. След срещата в парламента вътрешният министър Младен Маринов също коментира, че не се среща особено съдействие от фирмата на Кристиян, за да се разкрие всичко за хакването на НАП. 
По повод поисканата от Христо Иванов оставка на Сотир Цацаров и Иван Гешев главният прокурор каза, че бившият правосъден министър му я иска поне за 12-и път. Той добави, че в началото е мислел, че това е личностна фиксация, а след това разбрал, че това е фиксация в поста главен прокурор. Той обяви също, че  очаква всеки момент наблюдаващият прокурор по делото срещу евродепутатката Елена Йончева, обвинена в пране на пари от КТБ, да му представи искане за снемането на имунитета й като евродепутат. 

.
.
.