Парламентът ратифицира доворите за новия изтребител
Цената е оптимална, ако България не бе сключила сделка, страната оставаше без бойна авиация

Снимка: Бойко Кичуков
Депутатите категорично подкрепиха сделката за модернизация на ВВС, въпреки силно политизирания протест от страна на БСП.
.
Красимир Каракачанов: Това е най-добрият избор

 
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов  обясни на депутатите, че така се прави решителна крачка за модернизацията на армията. Отрече, че така се забавят останалите два проекта - за корабите и бронираните машини за пехотата. "Няма просперираща държава без надеждна армия", каза той. По думите му Ф-16 е най-произвеждания в света и при тези финасови възможности това е на-доброто като технически качества. Той изтъкна, че Ф-35 е много по-скъп, а за него трябва да чакаме дълго. Той определи като спекулации твърденията,че договорът може да бъде прекратен и ние да не получим самолети. По думите му условията няма да станат по-добри, а самолетите по-евтини. Той отново поясни, че в сумата от малко над 1, 2 млрд долара има резерви. Чакаме одобрение от Конгреса за 60 млн. долара, които можем да използваме за обучение, доставка на допълнително оборудване или за инфраструктурни проекти в авиобазата, а така цената намалена с около 110 мнл. лева. Каракачанов определи като евтин популизъм, че това ще е за сметка на пенсии и заплати.Той е убеден, че ако БСП били на власт, те също щели да купят Ф-16.

.
Командващият ВВС ген. Цанко Стойков: Самолетът е хубав

 
Модернизацията на армията е крайно необходима, а самолетът Ф-16 е хубав и има големи възможности, заяви командващият ВВС ген, Цанко Стойков, че МиГ 29 не може да компенсира технологичния застой на Българската армия. По думите му  нашите пилоти ще получат пълно обучение.
Благодаря за подкрепата както на правителството, така и на парламента, каза още ген. Стойков. 
 Според него със закупуването на самолета се повишава способността на армията ни. "Аз имам отговор на доста от въпросите, които бяха зададени по време на дебатите, но доколкото разбрах от тях, по-скоро отговорите бяха ясни, а по-скоро дебатите бяха провеждани, за да има дебати по този важен за страната модернизационен проект. Не върви командирът на ВВС да нарушава изискванията на участието на военнослужещите в такива дебати. През тези 30 години ние не получихме никаква модернизация на изтребителната авиация", заяви още той. 

.
Депутатите одобриха актуализация на бюджета заради сделката
Депутатите одобриха и актуализацията на бюджета, с която се разписват изразходването на 2,1 млрд. лева за покупката новите самолети Ф-16. С толкова се увеличава и бюджетът на военното министерство за тази година. Това стана както на първо, така и на второ четене в зала.
Поправките в закона за бюджета се увеличава бюджетният дефицит четири пъти - до около 2% от БВП или до 2,228 млрд. лева. Същевременно се предлага и намаление на разходите, като парите – около 272 млн. лева - за другите два проекта за модернизация на армията, да не бъдат разходвани през настоящата година.
Заради сделката правителството ще емитира нови 500 млн. лева вътрешен дълг – 300 млн. бяха емитирани през юни, а до края на края този месец още 200 млн. лева. Запазва се обаче таванът за дълга, който може да бъде поет в рамките на 1 година – т.е 1 млрд. лева.
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че се увеличава дефицита, но не и дълга. Парите нужни за покупката на самолетите пък са във фискалния резерв, в който към момента имаме около 11 млрд. лева. Като спекулации тя определи критиките на БСП, че договорите за Ф-16 със САЩ не са изгодни за България. 

.
.
.
.
Власт: други материали