Мъже с опашки разплискват водата
Напълно феминизирано ли е водното царство или там виреят и представители на силния пол? Ако русалките кършат снага и пеят с вълшебен глас, на какво тогава разчитат брадатите екземпляри с грубовата външност? Как хора, живели в различни векове и в различни страни имат едни и същи фантазии?

Джейсън Момоа несъмнено е мечта за всяка жена – с люспи или без.
.
Те са студенокръвни, двуполови, вегетарианци
Русалките са смятани за земноводни, студенокръвни, двуполови вегетарианци. Според поверията се хранят предимно с морски и речни водорасли, малки рибки и стриди. Тоест, булките на русалковците ще имат и проблеми с приготвянето на манджите, защото, съгласете се, трудно може да се измислят толкова рецепти за гозби, гарнирани с водорасли.
В Скандинавия и Шотландия има немалко легенди за мъже с кафяви очи, живеещи в морето в облика на тюлени. Извънредно рядко те придобиват човешки облик, когато излизат на брега, захвърляйки тюленовата кожа. Много често се приема, че в тюлените всъщност намират подслон душите на корабокруширали моряци, прокълнати типове или престъпници, изпратени в изгнание в морето за техните прегрешени. Ирландците обичат легендата за т.нар. сини хора, смятани за паднали ангели. Те се разполагат около Бахамските острови. Капитанът на кораба може да влезе в преговори с тях и да получи правото да произнесе последната дума, а следователно и да спаси морския съд от потапяне.
В Германия водните същества се делят на морски и речни. Във Франция, Италия, Португалия и Испания ги наричат сирени, въпреки че в гръцката митология сирените са птици с женски лица. Героинята от френските легенди Мелузина понякога е изобразявана и като русалка с две опашки. В африканските предания това са водни жени и вещици. В легендите на северноамериканските индианци също има двуопашати русалки. Но не и русалковци.

.
.
.
.
Досиета Х: други материали