Топ 10
Екзекуции
.
1. Разчекване

Снимка: demotivateur.fr
Знаете ли как е бил екзекутиран Уилям Уолъс за бунта си срещу английската корона? Срещу него е приложена най-жестоката форма на екзекуция. При нея жертвата се влачи през целия град, докато най-накрая го довличат до платформата на палача. Там на осъдения се слага примка на врата и се опъва въжето максимално, като се внимава да не умре. След това осъденият вижда със собствените си очи как му изваждат част от вътрешностите, отрязват му тестисите и ги запалват. Ако случайно е още жив му отсичат главата. След това разчленяват тялото му и разпращат частите до четирите краища на страната. Така убивали само мъже, не било прилично да го правят с жени. Тях просто ги набивали на кол.

.
2. Разпъване на кръст

Снимка: wikipedia.org
Тази практика е била доста популярна в Древния Рим. Обичайно било осъдените да бъдат измъчвани и принуждавани да носят собствения си кръст, към който после били приковавани с пирони. Смъртта настъпвала след много часове, най често в резултат на задушаване. Тежестта на тялото счупва в един момент раменете на осъдения и се притискат белите дробове, което води до мъчителна смърт.

.
3. Колумбийска вратовръзка

Снимка: vorply.com
Спестяваме ви реалната илюстрация на този вид екзекуция по обясними причини. Иначе, това наказание е любимо за колумбийските наркокартели. Доносниците на полицията били маркирани по ужасяващ начи. Накратко, гърлото на осъдения се разрязва, като се внимава да не се прережат вените, след това езикът се изважда през отвора. Жертвите умират мъчително от задушаване.

.
4. Железният бик

Снимка: allthatsinteresting.com
Ковачът Пирилос от малкото сицилианско градче Акрагас подарил на своя господар и местен феодал странна желязна фигула на бик. Тя била куха и в нея можело да се събере вързан човек. Осъденият се вкарвал вътре, а под бика се запалвал огън. Металът се нагрявал, а жертвата се изпичала жива. Докато това стане обаче, осъденият пищял от болка, но писъците се деформирали от кухата статуя и отвън се чували като рев на бик. Пушекът от горящата плът на осъдения излизал през специално направени отвори на носа на статуята. Така погледнато отстрани, бикът ревял и бълвал дим и пламък. Ако щете вярвайте, имало такива, които го намирали за забавно.

.
5. Сепуку

Снимка: flickr.com
Начинът за достойна смърт за победения самурай се казва сепуку. Жертвата забивала в корема се специален меч и си правел ужасяващ, много болезнен и смъртоносен разрез отляво надясно. Осъденият методично се изкормвал. Обикновено близък приятел на жертвата стоял с изваден меч до него. В момента, в който осъденият започвал да пада, приятелят трябвало да отсече главата му с един, единствен удар. Формално този удар се приемал за причина за смъртта. Самоубийството в Древна Япония се считало за грях.

.
6. Линг Чи

Снимка: lolwot.com
Този китайски метод за екзекуция звучи почти безобидно. Превежда се като „кълцане“, или нещо подобно. Обикновено осъденият се връзвал за кол, а палачът започвал да реже малки части от тялото му. Трябва да се отбележи, че палачите били обучени доктори, не си позволявали да прережат голям кръвоносен съд, а в същото време умело спирали кръвоизливите от вече отворените рани. Така осъденият умирал по изключително болезнен начин часове наред.

.
7. Погребани живи

Снимка: livejournal.com
Самото име достатъчно ясно описва този начин за екзекуция. Използван е многократно и в много войни, като основната цел е била да се пестят муниции. Най-известният пример е клането от Нанкин от 1937 г. В този случай японските окупационни сили избиват местното китайско население. Всички оцелли цивилни граждани били заровени живи.

.
8. Легло от бамбук

Снимка: jungleinwillunga.com
Изключително болезнен начин за умъртвяване, популярен основно в Азия. Жертвата се връзва в легнало положение над новопоникващи бамбукови пръчки. Милиметър по милиметър бамбукът пробивал плътта и смъртта идвала в ужасяващи мъки. Някои видове бамбук растат със скорост от 25-30 сантиметра на денонощие – достатъчно, за да пробият открай докрай чoвешко тяло.
.
9. Изгаряне на клада

Снимка: wikipedia.org
От историческа гледна точка, това е едно от най-популярните начини на екзекуция. Смятало се, че огънят ще пречисти душата на грешника при смъртта му. Мъките  на осъдените били ужасни, като единственият им шанс бил екзекуцията да е масова. Тогава огънят бил много по-голям, оттам концентрацията на въглероден окис рязко се покачвала и жертвите се задушавали преди да изгорят живи.

.
10. Испанско чесало

Снимка: redd.it
Любимото на инквизиторите чесало било известно и с името „котешки нокти“. По същество то представлявало набор от различни по големина метални куки. С тях инквизиторите сваляли кожата и разкъсвали плътта на жертвите. Мъчението продължавали с дни, а осъдените често умирали от инфектираните рани.

.
.
.
.
Класация: други материали