Обвинението иска разпит на Атанас Чобанов във Франция
Хакерите и „Бивол“ с план за преврат срещу правителството
Шефът на „Тад Груп“ на свобода срещу 100 000 лв., прокуратурата обжалва

Снимка: Прокуратура
Търговският директор на „Тад Груп“ Георги Янков и Кристиян Бойков на терасата на офиса на фирмата.
.
Пропуските са отстранени

Росен Бъчваров

Пропуските в защитата на НАП са отстранени. Това заяви в сутрешния блок на БНТ в понеделник говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Той посочи, че от съображения за сигурност обаче продължава да е ограничен достъпът до 4 електронни услуги. Сред тях е списъкът на длъжниците с над 5000 лева, както и този на хората, които не са открити на адресите си, за да им бъдат връчени изпълнителните листове.

Остава неактивна и услугата за възстановяване на ДДС на данъчно задължени лица от ЕС, както и за регистриране на сим карти от производителите на фискални устройства чрез интернет.

Бъчваров поясни също, че в момента се сравняват 70 милиона записи в НАП с изтеклата информация, за да се провери дали има манипулация или подмяна на данъчни и осигурителни данни вследствие на хакерската атака. По думите му заплаха за имуществото и банковите сметки на гражданите нямало, не се налагала и смяна на личните карти, но се препоръчва да се сменят паролите на електронните пощи и персоналния идентификационен код към НАП.

.
Анкетната комисия за хакерската атака срещу НАП ще заседава отново през септември

Красимир Ципов

Ръководителите на НАП, ДАНС и МВР са изслушани на първото заседание на парламентарната Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите. Комисията ще продължи работата си вероятно в първата седмица на септември. Това беше посочено на брифинг след заседанието, даден от председателя на комисията Красимир Ципов и ръководството на НАП.

Ципов заяви, че е възможно депутатите да поканят на изслушване прокуратурата, както и Комисията за защита на личните данни. По думите му комисията трябва да продължи да работи поне три месеца. Той обясни, че депутатите са получили достатъчно информация за генезиса на проблема.

Ще се прецени още дали на заседание на комисията да бъдат поканени представители на нотариална камара, банкова асоциация, асоциация на фирми за кредитиране, за да бъде внесено успокоение, че няма необходимост гражданите да подменят документите им за самоличност, обясни Ципов. Той посочи още, че ще бъдат поканени и представители на IT бизнеса.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заяви, че е поискала и получила оставката на ръководителя на звеното за информационни технологии, но не е получила още оставката на ръководителя на информационна сигурност. "Предприела съм структурни промени, които да засилят отговорността за дейността за защита на информацията в нашата агенция. Ще бъде създадено звено, предложила съм на УС на НАП, което да е на пряко мое подчинение и да завишим изискванията за квалификацията в длъжностната характеристика на ръководителя на това звено, който ще бъде избран", заяви Димитрова.

Няма фирма, която да е отговаряла специално за защитата на информацията, допълни още тя, както и обществена поръчка за защита на личните данни.

Красимир Ципов каза още, че след като приключи работата си, комисията ще препоръча на всички компетентни институции да вземат мерки, за да се повиши сигурността на информационните системи и да не се стига до други такива подобни казуси.

.
Калин Калпакчиев скочи на прокуратурата

Калин Калпакчиев
Съдията на олигархията и председател на грантовия Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев се хвърли в петък, 2 август, да брани хакерите, източили данните на 5,1 млн. българи от НАП с цел да съборят правителството.

Близкият ортак на провалилия се правосъден ексминистър и настоящ сламен лидер на олигархичния проект „Да, България“ Христо Иванов използва мейнстрийма на бТВ, за да лансира защитата си. А както вече е известно от стенограмите „АРГО“, лично подсъдимият Прокопиев се хвали как е овладял ефира й: „Има мейнстрим и здрава част, за да сме коректни към тях, те трябва да знаят кого питат и какво трябва. Да има консултации”.

Така Калпакчиев започна да брани хакерите по срамен начин и се включи в хора на оплаквачките и защитниците им.

Известно е, че Съюзът на съдиите прокарва интересите на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев в Темида, а неговият ортак се появи по бТВ, за да отправя тежки обвинения срещу разследващите, установили по категоричен начин извършителите на най-мащабната кибератака и предотвратили сриването на националната сигурност. Съдията хулеше прокуратурата, но нито веднъж не призна, че у нас правосъдието е на дъното на общественото доверие. Монологът на Калпакчиев беше предшестван от близо 15-минутно телефонно интервю с адвокат Ина Лулчева, защитничка на собственика на хакерската фирма „ТАД Груп“ Иван Тодоров.

Разкритията на властите по хакерската атака срещу НАП вече показаха, че „ТАД Груп“ изобщо не може да бъде определяна като "престижна компания за интернет сигурност", а по-скоро е била част от мрежа, в дъното на която стои банкерът беглец Цветан Василев в опит да дестабилизира страната и така да избегне правосъдието за фалита на КТБ. Разследващите уличиха и рекетьорската група „Биволъ” като част от мръсна схема по изнудване и шантаж, а вече следите водят и към част от екипа на бТВ.

.
Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов: Знаем кой поръча атаката

 

Според мен заданието за хакерската атака е отвън и този човек ще стане ясен рано или късно. Имаме информация кой е този човек.“ Това заяви в петък шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Някои хора мислеха, че са набутали прокуратурата и ГДБОП в ъгъла. Според мен са ги хванали за шлифера. Това се случи“, допълни той пред бТВ. Малко по-късно антимафиот №1 допълни, че е възможно хакерът Кристиян Бойков да стане свидетел срещу шефовете си. По отношение на записите от офисите на „ТАД Груп“ Спиридонов допълни: „Има още по-пикантни разговори. Обидни квалификации, включително и за журналисти от бТВ“. Както Спецпрокуратурата разкри – търговският директор Георги Янков говори с някого по телефона и му казва: „Правителството трябва да си замине със всички... със всички.“ Той признава и че се държи директен контакт с Атанас Чобанов - главен редактор на рекетьорския сайт „Бивол“. На практика лъсна връзката между хакерите и „Бивол“, които обслужват олигархичния кръг, създаден от Иван Костов и в който се включват подсъдимият бос на „Капитал“ Иво Прокопиев и банкерът беглец Цветан Василев, откраднал 6 млрд. лв. от КТБ.

Пароли

По повод разсекретените записи от офиса на „ТАД Груп“ Спиридонов обяви: „Нека да види обществеността какви хора ходят по студиата“. Интересна подробност е, че Бойков и Янков бяха най-чести гости именно в студиото на бТВ, където обясняваха, че нямат нищо общо с удара на НАП, но и няма да дадат паролите на компютрите си. Шефът на ГДБОП заяви, че въпросните пароли са били разбити с „хитрост и лукавост“, а самите камери в офиса всъщност ги показали и така помогнали на разследващите. „Тези лица са пример за това как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Колегите установиха въпросните пароли чрез камерите”, допълни той. По думите му на компютъра на Кристиян са базите данни на 49 фирми, които не са били публикувани в интернет. Пак от същата машина били правени и манипулации в езика за програмиране, както и монтиране в сайт за анонимни есемеси. „Явно може да правиш престъпление пред камери и записване на звукови камери“, добави той.

Съд

Спиридонов заяви, че очаква още арести и още повдигнати обвинения на по-късен етап в разследването. На въпрос дали хакерът Кристиян е обучавал антимафиоти шефът на ГДБОП отговори: „Напротив, бивш служител на ГДБОП го е обучавал. Но явно е пропуснал часовете по етично хакерство. Моите служители ежедневно посещават курсове по целия свят“.

Антимафиот №1 предположи, че е възможно на по-късен етап хакерът да се превърне от обвиняем в свидетел. „Той няма как да осъществи тази атака сам. Трябва да има сериозна подкрепа. От разпитите на негови колеги стана ясно, които са му били подкрепа“, допълни директорът.

.
.
.