Борис Джонсън – новият Ципрас
Въпреки всичките му качества той е човек, който казва едно, а върши друго

Карикатура: Ивайло Цветков
.
Небивала пропаганда

БГНЕС
Никола Стърджън написа в Туитър, че финансирането на кампанията е "позорно пилеене на пари".

Британският премиер Борис Джонсън се готви да проведе най-голямата правителствена пропагандна кампания след Втората световна война в опит да обедини обществеността зад плана си за Брекзит, съобщи лондонският в. "Дейли телеграф", цитиран от ДПА.

Новото консервативно правителство на Джонсън ще отдели през следващите три месеца около 100 милиона паунда (123 милиона долара) за реклама, като значима част от кампанията, пише изданието като цитира неназовани правителствени източници.

Посочва се, че инициативата ще е "най-голямата рекламна кампания от Втората световна война, за да се подготви Великобритания за Брекзит без сделка, с безпрецедентни маркетингови акции чрез билбордове, по радиото и телевизията".

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън написа в Туитър, че финансирането на кампанията е "позорно пилеене на пари".

Правителството на Джонсън действа, предполагайки, че Великобритания ще напусне без сделка, написа във в. "Сънди таймс" държавният министър Майкъл Гоув. Гоув, който е начело на подготовката за излизане без сделка, посочи, че целият апарат на правителството работи с всички сили", за Брекзит без споразумение.

 

.
Тайни преговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бившият британски министър на финансите Филип Хамънд отдавна се противопоставя на напускането на ЕС без преходно споразумение.

Бившият британски министър на финансите Филип Хамънд, който напусна поста си, след като Борис Джонсън стана премиер, води тайни преговори за спиране на евентуален Брекзит без споразумение с опозиционната Лейбъристка партия, предаде Ройтерс, цитирайки в. "Обзървър".

Хамънд отдавна се противопоставя на напускането на ЕС без преходно споразумение, което да смекчи икономическия шок. Според статия, публикувана през седмицата от в. "Обзървър", той се е срещнал с говорителя на лейбъристите по въпросите на Брекзит Киър Стармър, след като е подал оставката си. Двамата са се споразумели да работят с други високопоставени депутати, включително бившият министър от Консервативната партия Оливър Летуин, за да обсъдят как да използват гласовете в парламента, за да блокират евентуален Брекзит без споразумение.

Стармър заяви пред вестника, че е ясно в каква посока се движи консервативното правителство на Борис Джонсън. "Така че е по-важно от всякога да изградим силен съюз между двете партии, за да попречим на Брекзит без споразумение", добави опозиционният депутат.

.
Неизбежна провокация

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ирландският премиер Лио Варадкар се опитва да гледа философски на нещата.

Въпросът за планирането на бъдещо обединение на Ирландия и намиращата се под британско управление Северна Ирландия ще се постави неизбежно, ако на 31 октомври Великобритания напусне ЕС без споразумение. Това заяви на политически форум ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

На въпрос дали ирландското правителство възнамерява публично да започне да планира обединение на Ирландия, той отговори отрицателно, тъй като по думите му това ще бъде прието като провокация от пробританските юнионисти в Северна Ирландия. "Но в случай на твърд Брекзит, тези въпроси наистина ще се появят", каза той.

"Ако Великобритания изведе Северна Ирландия от ЕС против волята на мнозинството от хората в Северна Ирландия - отнеме им европейското гражданство и подкопае Споразумението от Разпети петък - тези въпроси ще се появят, без значение харесва ли ни или не", каза Варадкар на конференцията Лятна школа "Макгил" в Северозападна Ирландия. "Ще трябва да сме готови за това", добави той.

За три десетилетия насилие между ирландските националисти, които искат обединена Ирландия, и британските сили за сигурност и пробританските юнионисти загинаха над 3600 души.

Споразумението от Разпети петък от 1998 г., с което бе сложен край на насилието, предвижда по въпроса за обединението на острова да бъдат организирани референдуми от двете страни на границата, ако Лондон и Дъблин видят, че има обществена подкрепа за това.

.
.
.
.
Свят: други материали