5 класики, които вече могат да се играят на смартфони
От 2 до 21 лева струва виртуалното удоволствие

.
1. Поредицата Grand Theft Auto

 

Когато Grand Theft Auto III се появи през 2001 г. за PlayStation 2 (РС версията идва едва половин година по-късно) и бе приветствана като революция в гейминга. В онази далечна година 3D графиката и концепцията за отворен свят бяха нещо съвсем ново и съвсем закономерно се приеха много положително. И днес вече може да я играете на вашия смартфон. Същото се отнася за GTA: Vice City и GTA: San Andreas - само имайте предвид, че както в повечето случаи, тъчскрийн управлението не е много прецизно; за щастие портовете поддържат Bluetooth и дори USB връзка за физически контролер. Хубавото е, че взимайки предвид особеностите на гейминга в движение, мобилните версии са с преработени и по-чести чекпойнтове, което ги прави една идея по-лесни. Цената е между 10 и 15 лева за различните игри от поредицата.

.
2. XCOM: Enemy Within

 

XCOM: Enemy Within е самостоятелен експанжън на Enemy Unknown, но нека това, че основната игра не е излизала за мобилни устройства, да не ви притеснява. Сюжетът си е все същият - извънземно нашествие грози Земята и вашият екип трябва да направи всичко по силите си, за да го предотврати. Освен бойни мисии, ще трябва да развивате и своята база, разучавайки нови технологии и оръжия, които после да използвате в действие. Това е една игра, която лесно може да ви отнеме десетки часове, защото не и особено лесна. Тактическият и бавен геймплей е отличен за игра в движение, само имайте предвид, че по-големият екран на устройството е задължителен. За щастие мобилният порт е добре оптимизиран, макар и тежък, а управлението с жестове е много интуитивно. Цената е 21 лева.

.
3. Carmageddon

 

Автомобилните симулатори ви се струват скучни и еднакви? Carmageddon обаче е доста различна - тук влизате в кожата на побъркания автомобилен шофьор Макс Демидж (“Максимални щети” от англ.). Както се разбира още от името му, героят има една-единствена цел и тя е да нанася възможно най-сериозни поражения. Вие, от своя страна, трябва да му помогнете в това начинание. Да, не е много реалистично и със сигурност прекаленото насилие не е за всеки, но играта е уникална именно заради това. Мобилният порт е идентична версия на някогашната РС игра, която спечели множество награди през 1997 г. Ако искате да си припомните онези по-простички времена, тук ви очакват 36 нива, 28 противници и три метода на управление. А, и нещо друго - играта е безплатна.

.
4. Tomb Raider 2

 

Tomb Raider 2 Starring Lara Croft, или просто Tomb Raider 2, е издадена през ноември 1997 г. и използва подобрен гейм енджин от Tomb Raider. През април 1999 г. излиза преработено издание, в което е включена и самостоятелна миниигра от 5 нива под името Golden Mask. Тогава играта е пусната за PC, PlayStation и Mac, а сега е налична за iOS и Android. Портът поддържа контролерите MOGA HERO POWER и MOGA PRO POWER. Включено е и допълнителното съдържание Golden Mask. Tomb Raider е поредица приключенски игри от трето лице, комикси и игрални филми, в които се разказва за приключенията на виртуалната английска археоложка Лара Крофт, която търси древни реликви и следи от изчезнали цивилизации. Удоволствието да разцъквате играта в метрото или в парка ще ви струва само 2,29 лева.

.
5. Doom 3: BFG Edition

 
Doom е играта, за която е чувал почти всеки - дори хората, които не обичат да се заседяват пред монитора, потънали във виртуални светове, знаят за нея. Причината е, че Doom промени представата за това какво е PC гейминг, пренасяйки действието му в третото измерение и давайки изцяло ново изживяване за играча. Поредицата се счита за пионер на шуутъра от първо лице жанра, въвел такива елементи като триизмерна графика, мрежов мултиплейър и създадени от играчите модове. А сега, ако притежавате Android конзолата Nvidia Shield, можете да изживеете адренали от поредицата през Android. Когато започнете, само след по-малко от минута игрално време, намирате първата си пушка, а след още три - и автомат. И екшънът започва с пълна сила. Мобилният пакет включва Doom, Doom II и Doom 3, поддържа контролерите NVIDIA Shield Controller и Google Nexus, както и облачни сейвове. Удоволствието да играете едно от най-важните компютърни заглавие на смартфон ще струва 22 лева.
.
.
.