Заплахата от "белия тероризъм" тегне над Съединените щати
Крайнодясното насилие поразява повече жертви, отколкото джихадистките атаки

.
"Вълците единаци" се надъхват един от друг

 

Държавите трябва да работят заедно, за да спрат "вълците единаци", които се вдъхновяват един от друг, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Столтенберг каза това при посещение в новозеландския град Крайстчърч, където през март мъж уби 51 мюсюлмани, но също така и във връзка с двете масови убийства в САЩ през уикенда.

"Тези атаки са извършени от "вълци единаци", но в същото време те са свързани, защото нападателите се вдъхновяват един от друг и се споменават един друг в своите манифести. От това става ясно, че трябва да се борим с тероризма по най-различни начини и с най-различни средства. Обществото трябва да защитава ценностите на свободата, откритостта и толерантността. Виждаме, че мнозина от терористите са едни от нас. Те са родени в страните ни, идват от собствените ни общества. Заради това трябва да обърнем внимание на причините", каза Столтенберг пред новозеландска медия

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн на свой ред заяви: "Това е едно глобално предизвикателство. Разбира се, ние трябва да правим, каквото можем, за да се справим с актовете на омраза, насилие и расизъм в собствените си страни. Необходимо е обаче и единство в международната общност в борбата с актовете на омраза, насилие и тероризъм", подчерта Ардърн на пресконференция.

.
.
.
.
Свят: други материали